fbpx

Nagrade za lukavačke pjesnike Minelu Moranjkić Ćosić i Branislava Lukića Luku

2 min. za čitanje

Autorski duo iz Grupe Lucido osvojio drugu i treću nagradu.

Dva nadarena autora iz Grupe Lucido, Minela Moranjkić Ćosić i Branislav Lukić Luka, s ponosom su predstavljali Lukavac, i šire, Tuzlanski kanton na 34. Međunarodnom festivalu poezije i pjesnika “Panonski galeb” u Subotici, Republici Srbiji. Ovaj ugledni festival s rigoroznim kriterijima privlači svake godine znatan broj priznatih pjesnika. Ove godine, žiri je imao izazovan zadatak odabrati najbolje radove među mnogim prijavama koje su morale biti dostavljene anonimno i pod šifrom, u skladu s propozicijama javnog poziva.

Minela Moranjkić Ćosić je zasluženo osvojila drugu nagradu za svoje poetsko djelo “Rođendanska rapsodija”, dok je pjesma “Ne okreći se sine” autora Branislava Lukića Luke nagrađena trećom nagradom. Osim ovih priznanja, pohvala za svoj stvaralački doprinos pripala je i Tatjani Tomić za njezino djelo “Poziv na ples”. Sva ova izvanredna djela nagrađenih autora i pjesnikinja, uključujući i one s pohvalama, objavljena su u Zborniku 34. Međunarodnog festivala poezije i pjesnika “Panonski galeb” u Subotici, Republici Srbiji.

Minela Moranjkić Ćosić i Branislav Lukić Luka su već poznati kao kulturni stvaraoci iz Lukavca s više objavljenih samostalnih knjiga i zbirki koje su stvorili zajedno s drugim autorima i umjetnicima. Ovog puta su, uz Tatjanu Tomić iz Gradačca, postavili Lukavac na poetsku mapu regije sudjelovanjem na jednom od najprestižnijih festivalskih događaja. Važno je napomenuti da je 2023. godina za Grupu Lucido godina nagrada, a među nagrađenima su i Nihad Mešić River, Denis Dugonjić, Alma Omeragić i Majda Zukić, koji su dobili priznanja za svoj doprinos umjetnosti i društvenom angažmanu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments