fbpx

Lukavac: Predstava “Dženo, Dženo, Romanipe” za pomoć Šejli Suljić

2 min. za čitanje

U organizaciji Lukavačkog info portala SodaLIVE.ba i veliku pomoć Centra za kulturu Lukavac, u subotu 1. Decembra će premijerno biti izvedena predstava “Dženo, Dženo, Romanipe” (Živjet će romski narod).

Predstava “Dženo, dženo Romanipe” pokušava približiti manje poznate elemente romske kulture i tradicije publici. Polazi se od muzike i pjesama na romskom jeziku koje govore o nesretnoj ljubavi, ali i romskim slavama i božanstvima, preko načina života i zanimanja kojima su obilježeni Romi (od svevremenih zanimanja kao što su gatanje, muziciranje do “savremenih zanimanja” kao što su skupljanje željeza i prosjačenje) do romskih legendi i običaja. Romska kultura ogleda se najviše u romskom jeziku koji se prenosi s koljena na koljeno. Romski jezik je jedina „knjiga“ koju su ponijeli sa sobom iz pradomovine Indije, a govoriti romski je srž identiteta Roma. I taj jezik je pretrpio razne preobrazbe, s obzirom da su Romi preuzimali riječi s prostora koji su naseljavali. Zato su u predstavi posebno dragocjene scene na romskom jeziku, i kroz pjesmu ali i kroz govor.

Premijera i već tri izvedene reprize su izazvale burne reakcije pred gračaničkom publikom, od smijeha i suza do stida.

U predstavi glume gračanički Romi, Ahmet i njegov sin Almedin te Abdulah Osmanović, i Bošnjaci Jusuf Ljevšić i Amar Mujkić. S obzirom na to da se bivša glumica Romkinja Almedina Mehić udala i porodila, u predstavi će je zamijeniti rediteljica Mirela Trepanić.

Predstava će biti održana u subotu, 1. Decembra u Velikoj sali Doma kulture Lukavac sa počekom u 19 sati.
Cijena ulaznice iznosi 3KM, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za liječenje Lukavčanke Šejle Suljić. 

Karte još uvijek nisu u prodaju, ali će iste biti moguće kupiti na biletarnici i kod preprodavaca o čemu ćemo u narednim danima obavijestiti čitatelje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments