fbpx

Lukavac: Podrška oboljelim od multiple skleroze

3 min. za čitanje

“U dobru i u zlu sa životnom sudbinom – Multipla skleroza – naša današnjica” naziv je knjige, kao i izložbe fotografija upriličene u JU Javna biblioteka Lukavac. Cilj manifestacije je bio da se skrene pažnja na multipla sklerozu i na probleme oboljelih od ove bolesti.

Autori fotografija su: Adriana Pisk (Slovenija), Branislav Lukić Luka (BiH), Denis Dugonjić (BiH), Johan Ravau (Belgija), Marina Grasilović (Srbija), Samir Zahirović (BiH), Simona Dimčevska (Makedonija), Slađana Saulić (Srbija), Vesna Đurica (Srbija) i Zehrina Karić (BiH).  Izložbu fotografija je otvorenom proglasio Jozo Tunjić, savjetnik načelnika Općine Lukavac, a obratila se i Vesna Đurica, fotografkinja i učesnica izložbe.9919141d-78bc-4551-b407-d3c0272bbab9

 
Fotografije sa izložbe su predstavljene i u knjizi autorice Vahide Hajdarbegović čija je promocija uslijedila nakon otvaranja izložbe.O knjizi su govorili Majda Zukić Ribić i Alma Omeragić. Johan Ravau – fotograf, slikar, muzičar i pisac iz Belgije je ispričao svoju životnu priču, iskustvo i dugogodišnju borbu sa ovom opakom bolesti.

– “Pitate se kako sam se ponovo podigao iz krhotina mog uništenog života? Odgovor je: nisam… Ali sam naučio da gledam na svijet drugačijim očima. Sudbina me je dovela u situaciju u kojoj sam se našao, to nije bila ni moja, niti bilo čija krivica. Ne krivim za to niti sebe niti druge. A ako se ne uklapam u svijet zbog okolnosti koje nisam sam odabrao onda ću ostati društveni izgnanik, ali me to ne sprječava da uživam u stvarima koje radim. Umesto da žalim za onim što sam izgubio, trudim se da cijenim ono što imam. Šta god da se dogodi uvijek može da bude i gore. Strast koju osjećate radeći ono što volite pomaže vam da živite i uživate u svakom danu!”, ispričao je u Johan u svojoj potresnoj životnoj priči prisutnima.

9865b674-c2f4-4f40-a462-7dad05c58f1e

Potresne tekstove čitali su glumac Mirza Salihović i učenici Osnovne škole Lukavac Grad.Bila je ovo prilika i za obraćanje autorice knjige.
“Svima je teško i svako od nas nosi neki svoj teret. Ali kad se čovjek nađe u situaciji da oboli od neke teške bolesti, tada i on i porodica shvate i okuse posebnu težinu života. I pored toga što se danas čini da su ljudi otuđeni i sebični, ipak se pojave oni koji pored svojih muka pruže pomoć i daju tračak nade i svjetlosti da oboljeli istraje u toj nepravednoj borbi sa multipla sklerozom.”, rekla je Vahida Hajdarbegović.

Za organizaciju manifestacije pobrinuli su se JU Javna biblioteka Lukavac i Grupa Lucido. Izložba fotografija  će biti otvorena do kraja januara 2016. Godine, a slijedeća promocija knjige “U dobru i u zlu sa životnom sudbinom – Multipla skleroza – naša današnjica” je planirana za  Tuzlu, u organizaciji Udruženja oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments