fbpx

Lukavac: Održano književno veče

3 min. za čitanje

Oni su se sa svojim  djelima predstavili i u Lukavcu, Nihad Mešić sa naslovima „Šta ću kad te volim“ i „Ne moramo o politici“, dok je Mario Vranješ govorio o „Poeziji recimo…“. Iako je jučer bio naporan i stresan dan za cijelu Bosnu i Hercegovinu počevši od Tuzle, Tuzlaci ipak nisu odložili promovisanje. „Tuzla gori, ali mi smo došli“, kazali su Nihad i Mario.  Književnica, profesorica i članica Grupe Lucido Majda Zukić Ribić predstavila je pisce i njihova djela, nakon čega je uslijedilo recitovanje odabranih pjesama. „Ne moramo o politici“ i „Šta ću kad te volim“ su četvrto i peto književno djelo Nihada Mešića.

promocija1

Četvrta nosi naslov ‘Ne moramo o politici’, pojavila se 2012 godine, i to je jedna kompilacija mojih prethodnih knjiga i pjesama. Uglavnom su nekog refleksivnog karaktera sa nekim referencama na društvene pojave. Tako da ovaj naslov ‘Ne moramo o politici’ ustvari poziva na ljubav mada i to kad kažemo je zapravo jedna politička poruka. ‘Šta ću kad te volim’ je opet malo više ljubavna zbirka. Radi se recimo o stihovima posvećenim jednoj neuzvraćenoj ljubavi, kazao je Mešić.

I u „Poeziji recimo…“ ima pomalo ljubavnih poruka, ali sa dozom sarkazma. Mario Vranješ je takve pjesme  i na takav način predstavio lukavačkoj publici.

Poezija recimo je moja zbirka koju sam izdao 2011 godine . Naslov knjige je onako po meni malo simboličan. Kod samog svog pisanja ja nisam siguran koja je to vrsta izričaja, da li je to poezija ili proza, pa sam ostavio to čitaocima da zamijete. U knjizi se nalaze 63 pjesme, to su društveno angažovane pjesme, ljubavne, a pošto sam ja generacija koja je odrasla na new primitivesu, znači na Zabranjenom pušenju, Elvisu J Kurtoviću tako isto ima dosta i new primitives  poezije u knjizi, dakle neke moderne, urbane poezije, rekao je Mario.

promocija2

Promocijom knjiga  knijiževna večer se nije završila. Dočarana je i projekcijom filma „Živjeti s prirodom“  autora Mirsada Hadžića, a nakon toga posjetioci su mogli pogledati i izložbu „Zvornik – kapija Bosne“ slikara Mehmeda Đihića.

Grupa Lucido ima namjeru nastaviti sa ovakvim projektima, ali ne samo sa predstavljanjem istih širom BiH, nego i u svom gradu Lukavcu gdje će pozvati prijatelje umjetnike.

Ova artistička grupa  djeluje duži niz godina“, kaže članica Lucida Majda Zukić Ribić. „Imamo projekte koji su multimedijalnog karaktera sa kojima smo putovali po BiH a oni uglavnom obuhavataju cjelokupnu umjetnost koju propagiramo. Ovaj događaj je jedan od takvih. Pozvali smo dosta i omladine da se afirmiše u svim segmentima umjetnosti. To nam je jedan od glavnih afiniteta. Mi smo dosta putovali i prezetirali se drugima, sada imamo namjeru druge pozvati nama, rekla Zukić Ribić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments