fbpx

KUD Puračić primljen u članstvo CIOFF-a!

3 min. za čitanje

Članovi KUD Puračić iz godine u godinu  pokazuju da su  neumorni u kulturnom djelovanju u skoro svim segmentima kulture.

Tako su u pretnom periodu zabilježili brojne nastupe, gastro, ekološke i volonterske aktivnosti, obzirom na obimnost  samo ćemo se ukratko osvrnuti na one najznačajnije:

  1. KUD Puračić je na Skupštini Sekcije CIOFF za BiH održanoj 25.marta u Sarajevu primljen u članstvo CIOFF-a , kao jedino društvo sa kantona i među malobrojnim iz BiH. Prijemom u članstvo od ove godine iz KUD-a najavljuju i prilagođavanje standarda Festivala u Puračiću – standardima CIOFF-a kako bise priključili na listu CIOFF-ovih  festivala širom svijeta.
  2. Brojne volonterske akcije proljetnog čišćenja i uređenja izletišta Ljuštak gdje su uz čišćenje izgrađeni  i postavljeni i novi sadržaji za posjetioce (veliki šadrvan, dodatni stolovi, ljuljaška za djeci i dr.) . Urađena je garderoba za opremu  i druge aktivnosti čišćenja i uređenja prostorija KUD-a. U dosadašnjim volonterskim akcijama učešće je uzelo 196 volontera, a već 21.maja najavljuju 8.po redu predramazansko čišćenje šehidskog mezarja Barice.
  3. Dana 12.04. folklorna i muzička sekcija KUD-a Puračić priredila je koncert za pripadnike 2.Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH  u kasarni Zenica, a u povodu obilježavanja godišnjice Armije R BiH.
  4. Dana 22.04. u Puračiću je održano četvrto po redu Puračko ćaskanje, gastro manifestacija pripreme puračke ćaske, na kome je učešće uzelo 20 ekipa iz Bačkog novog sela (Vojvodina), Dervente, Kalesije, Tuzle, Banovića,  Lukavca, Devetaka i Puračića. Tokom ćaskanja priređen je bogat kulturno zabavni programa, kao i zabavna sportska takmičenja.
  5. Od 22-28.aprila, organizovana je humanitarna akcija za pomoć u liječenju sugrađanina Admira Muminovića Bučija i to kroz realizaciju humanitarna aukcija slika, akcije kahva za Bučija, a u petak 28.04.  i veliki humanitarni koncert na kome su učešće uzeli estradni umjetnici: Nihad Alibegović, Merima Džafić, Sejo Keydura, Mensur Salkić Ćudija i drugi uz muzički pratnju benda Pink panter. U humanitarnim aktivnostima prikupljeno je ukupno 3.641,10 KM i 45 eura.
  6. 28.04. veteranke KUD-a su uzele učešće u  Gastro ponudi u Banovićima u okviru manifestacije Prvomajski uranak, gdje su se predstavile sa bogatom gastro ponudom tradicionalne bosanske kuhinje.

Da sve prethodno navedeno nije samo prolazna faza, maj mjesec je pun novih aktivnosti, a iz KUD-a posebno izdvajaju 8. Po redu predramazansku akciju čišćenja šehidskog mezarja Barice koju planiraju realizovati 20.maja, kao i brojne nastupe koji slijede u narednom periodu.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Za sve ono što i kako je uradio, KUD “Puračić će biti prije stavljen pod zaštitu UNESCO-a, nego da ga općinska, kantonalna ili republička birokracija tretira kako dostoji ovakvom kulturnom raritetu.
P.S. Inače, sve čestitke KUD-u “Puračić”.