fbpx

Intervju sa bendom Dusha Connection o predstojećem koncertu u Lukavcu

3 min. za čitanje

Lider benda Dusha Connection Esad Halilović o predstojećem koncertu u Lukavcu: „Svoje korijene najbolje osjećamo“

Austrijski trio Dusha Connection, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ovih dana stiže u odabrana dva bosanskohercegovačka grada. Uz koncert u prijestolnici, nesvakidašnji koncert benda koji predvodi bubnjar Esad Halilović očekuje nas i u Lukavcu. Poklonici jazz muzike zasigurno već znaju da je sastav nedavno objavio svoj treći album “Outside”, kojem su prethodili “Merak” iz 2016. i “Invisible Bridges” iz 2020. godine. Dusha Connection širom svijeta izvodi uzbudljivu jazz muziku bogato oplemenjenu ritmovima balkanskog podneblja. Nastup u Lukavcu, i to u Cabaret Clubu Centra za kulturu Lukavac u utorak, 25. juna u 21 sat, povod je kratkog razgovora sa liderom grupe, Esadom Halilovićem.

SodaLive: Austrijski jazz ansambl, balkanski korijeni i jazz tradicija, sve to, u zaista neobičnoj sinergiji, stiže u Lukavac. Budi li se uspavana jazz scena u našoj zemlji?

Halilović: Da, u svakom pogledu. Mislim da je mlada Jazz-generacija u Bosni zaslužna za to.

SodaLive: Iza benda su već tri albuma. Naziv jednog, tačnije prvog od njih, „Merak“ zvuči prilično balkanski, da ne kažemo bosanski. Koliko je značajno kroz muziku danas približavati svijetu svoje korijene?

Halilović: Za mene stvaranje muzike znači ispričati priču, i kroz tu moju prvu produkciju želio sam da ispričam svoju priču koja me vezuje za Bosnu (moji roditelji su rođeni u Srebreniku/Tuzla). Kao mali, provodio sam tamo svako ljeto i toga se rado sjećam. „Sad koliko je to bitno svoje korijene pokazati svijetu  🙂 „ Ne znam da li je to zbog mojih korijena ili sam imao sreće, sa Merak programom sam dobio najviše internacionalnih koncert poziva. Možda je ipak dobro početi sa svojim korijenima, zato što to najbolje osjećamo.

SodaLive: Gosti ste brojnih značajnih svjetskih festivala, od Hong Konga do Kube, sarađujete sa obrazovnim ustanovama i muzičkim školama, te vrhunskim umjetnicima. Za Dusha Connection, čini nam se, s pravom se može reći da je istinski mali jazz world koji svojim jedinstvenim zvukom privlači i ujedinjuje?

Halilović: Hvala na pohvalama, kao što rekoh, muzika je univerzalni jezik, koji svako može da razumije (ako se malo potrudi). Sjećam se koncerta u Kini gdje 10 hiljada Kineza cupka u 7/8 i uživa u melodiji „Ajde Jano“ u Jazz verziji 🙂

SodaLive: Otvaranje jednog autentičnog prostora – Cabaret Cluba u Centru za kulturu Lukavac, stvoreni su preduslovi za nastupe brojnih umjetnika, među kojima u zadnje vrijeme prednjače jazz muzičari. Kakav program iz bogate karijere će posjetiocima Cluba 25. juna u 21 sat predstaviti Dusha Connection?

Halilović: Program će biti stvarno šarolik, u trio ćemo svirati kompozicije sa sva tri albuma + imamo specijalnog gosta sa specijalnim iznenađenjem, dođite da čujete!

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments