fbpx

Divanhana oduševila lukavačku publiku [FOTO+VIDEO]

1 min. za čitanje
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Oduševljenje prisutnih izazvale su obrade tradicionalnih pjesama kojima su se predstavili mladi i perspektivni umjetnici i muzičari: Lejla Ćatić-vokal, Nedžad Mušović-harmonika, Neven Tunjić-klavir, Irfan Tahirović-udaraljke,Rifet Čamdžić-bubnjevi, Azur Imamović-bas gitara, Meho Radolović-klarinet i Danijel Čondrić-akustična gitara.

„Divanhana” je osnovana 2009. na inicijativu grupe prijatelja s Muzičke akademije u Sarajevu. Bend uzvodi tradicionalnu muziku BiH i Balkana u novim aranžmanima koji predstavljaju spoj jazza, pop i klasične muzike.

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Sevdah se u našoj zemlji uvijek čuvao i njegovao a u posljednje 2-3 godine pojavilo se nekoliko bendova koji okupljaju uglavnom mlade ljude. Interesantno je, možda, za nas  da mi dolazimo s Muzičke akademije, i to je nešto po čemu se razlikujemo od ostalih. U svakom slučaju, svima nam je želja da bh. tradicionalnu muziku očuvamo, prezentiramo je javnosti, edukujemo ljude i, prvenstveno, da se ljudi zainteresiraju za taj žanr da bi se osiguralo njegovo postojanje i u budućnosti – ističe Neven Tunjić.

Koliki je interes vladao za ovaj koncert najbolje potvrđuje činjenica da je veliki broj građana prestojao cijeli koncert, jer su sva mjesta u sali bila zauzeta.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments