fbpx

Amira Medunjnin dolazi u Lukavac povodom jubilarnog 20. Lukavačkog sajma LIST 2022

2 min. za čitanje

Centar za kulturu Lukavac najavljuje koncert sevdah dive Amire Medunjanin u Lukavcu, što će ujedno biti i njeno prvo gostovanje u našem gradu. Ulaz na koncert je slobodan, a svoje gratis ulaznice svi naši sugrađani mogu preuzeti od četvrtka 28.04., u Službi za administraciju i marketing Centra za kulturu, svakog radnog dana, od 7:00 do 15:30 sati.

Amira Medunjanin je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne glazbe u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke ( sevdah pjesme) koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme. Fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinki kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet. Provela je godine u uzaludnoj potrazi za ljudima koji dijele njezine ideje o sevdahu i za najboljim načinom da ga predstavi.

Nazvana “Bosnia's Billie Holiday” od strane glazbenog novinara i autora Gartha Cartwrighta, usporedba odražava način na koji Amira izvrće sevdah iznutra, pronalazeći nove kontekste i forme unutar tradicije stare stotine godina.

Koncert će biti upriličen povodom svečanog zatvaranja 20. jubilarnog Lukavačkog sajma turizma i ekologije LIST.

Pokrovitelji koncerta su Grad Lukavac, Turistička zajednica Grada Lukavca i Vlada Tuzlanskog kantona.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments