fbpx

Koncert i izložba povodom Dana državnosti BiH u Centru za kulturu u Lukavcu

2 min. za čitanje

Selektivna izložba slika Udruženja likovnih umjetnika TK u Centru za kulturu Lukavac

Povodom Dana državnosti BiH, Centar za kulturu Lukavac organizuje Selektivnu izložbu Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Izložba će biti upriličena u Galeriji „Almir Biković“ u nedjelju, 27. novembra 2022. godine u 19:30h, a izložba će obuhvatiti gotovo 40 radova 25 različitih autora.

Tokom otvaranja, prisutnima će se obratiti Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, Nisad Hamzić.

Svečani koncert povodom Dana državnosti BiH

Noć klasične muzike 27. novembra u Centru za kulturu Lukavac

Projekat „Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe“ predstavlja cjelovečernji koncert baziran na djelima bosanskohercegovačkih kompozitora, vrlo značajnih za historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini je najmlađa djelatnost u razvoju muzike. Potiče od srednjovjekovne Bosne i traje do danas. Jedan od prvih kompozitora je Aleksa Šantić, a među najistaknutijim su Avdo Smailović, Milan Prebanda, Mladen Pozajić, Vojin Komadina, Asim Horozić, Milan Jelićanin, Ališer Sijarić,  Valentina Cvijetić i drugi. S obzirom na to da su bosanskohercegovački kompozitori pisali za različite instrumente, ovaj projekat predstavlja zaokruženu cjelinu kompozicija pisanih za violinu i klavir.

Program će na umjetnički način iznijeti dvije vrsne umjetnice, Jasmina Kasumović – violina i Darija Kadrić – klavir. Djela domaćih kompozitora klasične muzike promovisat ćemo u okviru obilježavanja Dana državnosti naše zemlje, kako bismo doprinijeli širenju interesa i ljubavi prema ovoj vrsti autentičnog kulturno-historijskog naslijeđa.

Održavanje koncerta planirano je u Foajeu Centra za kulturu Lukavac, 27. novemba sa početkom u 20 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments