[VIDEO] Koksna industrija u Lukavcu pred prekidom proizvodnje

1 min. za čitanje

gikil1Radnici GIKIL-a su izgubili strpljenje. Kašnjenje plata je, tvrde, nedopustivo. Ljudi nemaju šta jesti, upozoravaju oni.

Dobili smo akontaciju, a za platu još ne znamo kada bi mogla biti. Ono o čemu kruže glasine jeste da je obračunata plata u minimalnom iznosu, na što Sindikat neće pristati, kaže Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a

Iz granskog sindikata upozoravaju da menadžment GIKIL-a godinama ne poštuje kolektivni ugovor, da je fabrika prezadužena i da kredite vraća iz tekuće proizvodnje.

Radnici će morati shvatiti da oni praktično sada nemaju kome da isporučuju svoje proizvode. Tamo je zaista došlo do smanjenja proizvodnje i peć se drži na tehnološkom minimumu, kaže Željko Kenžiček, ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a.

Mada je Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno Tuzlanski kanton većinski vlasnik GIKIL-a sa 67 posto, svu kontrolu i većinsko pravo odlučivanja u ovoj kompaniji ima investitor iz Indije. Indijci nisu ispunili privatizacijski ugovor, a rokovi za investiranje su istekli prije dvije godine.

Zanimljivo je napomenuti da Vlada Tuzlanskog kantona sve to godinama mirno posmatra, prepuštajući stranom investitoru da upravlja državnim kapitalom kako želi. U srijedu će biti održana Skupština sindikata na kojoj će predstavnici 1.000 radnika GIKIL-a donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk.

(SodaLIVE.ba/FTV)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bitno je da je ovaj debeli ministarcina zasjeo u kanton i uredno prima enormno dobru placu za njegov nerad i nemar. *** jedno debelo je dozvolilo da rade sa DITE sta hoce, sad i sa koksare… Nije kriv indijac krivi su nasi politicari (paraziti) oni su sve ovo i dozvolili!!!

Nije to nikakvo čudo naši političari su manje više nesposobni,neki i nedovoljno obrazovani,većina bezobrazni,uvezani famelijarno i drže se za ruke ,koje kolo je tešoo prekinuti ali se mora prekinuti.Pitam bilo kojeg političara neka se izjasne glasno i jasno dali bi oni radili,iako itako ništa nerade bez 12-13-17-24,krvavo zarađene plata. dali to djeca radnika trbaju paasti travu a političarovo jesti čokolade i imati sve privilegije,neka mi neko kaže ako sam šta pogriješio i gdje sam pogriješio za sve ovo stanje su krivi političari i samo politčari oni se moraju zavrat hvatati ili neka se ostave posla koji nisu u stanju obavljati,mora im se dati do znanja da oni nemaju pravo da guše i tuše sobstveni narod.

Kasim ima eksta cijenu za zeljezo