Izuzete vakcine iz Doma zdravlja Lukavac

30. Novembra 2010.
1 min. za čitanje
Dom zdravlja Lukavac

Naime zbog sumnje da je uzrok smrti šestomjesečne bebe navedena vakcina je danas izuzeta, a provjeren je i način skladištenja ove vakcine kao i hladni lanac kako je vakcina transportovana iz Tuzle u Lukavac.

Odmah nakon smrti bebe distribucija vakcine je obustavljena na teritoriji Tuzlanskog kantona, a radi se o količini oko 1.500 vakcina. Saznajemo da je Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u septembru nabavio oko 4.000 ovih vakcina i da je od ovog broja trenutno na evidenciji oko 1.500. Nakon izuzimanja ovih vakcina ide dalja analiza u BiH i u zemljama EU.

Iako nije dokazano obdukcijom da je beba umrla od vakcine iz Doma zdravlja u Lukavcu su ipak prijavili da je to neželjena reakcija na lijek. Nakon smrtnog slučaja u Lukavcu dosta roditelja se odlučilo na prestanak vakcinacije ne samo u ovoj općini već na teritoriji čitavog kantona.

Dok se ne utvrdi uzrok smrti šestomjesečne E.B., igraonice na dječijem odjelu za vakcinaciju ove ustanove i dalje će biti prazne.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Konačno su se sjetili da dođu i da poduzmu bilo kakve mjere u vezi sa ovim slučajem. Iako čisto sumnjam da će biti kakve koristi od svega toga. Oni nikada neće priznati da je njihova greška , niti će sankcionisati pojedino osoblje Doma zdravlja Lukavac, a kamoli da će javno priznati (da li) je beba umrla njihovom krivicom. Kao što je za očekivati oni će na kraju zataškati cijeli slučaj i praviti se da se nije ni desio. Ili će ko fol uvesti neke mjere da bi javnost vidjela da kao rade nešto, a ustvari pokušaće samo da sebe “operu”. Žalosno! Živimo u takvoj sredini gdje ništa nije važno pa ni jedam nevini život!Neka im je na sramotu! Hvala.

Bebu niko i nista nemoze vratiti u zivot, nazalost. Ali stvarno, kakve veze ima osoblje doma zdravlja sa tim slucajem. Beba uredno pregledana. uredno data vakcina..
Osoblje nema nikakve veze sa tim. Opet kazem jadna bebica, ali osoblje nije krivo ni za sta. Ako je do vakcine onda je odgovoran proizvodjac i to se treba provjeriti a ne osoblje doma zdravlja.