fbpx

Softić: “Nije isključena koalicija SDA – SDP – DF”

2 min. za čitanje

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Safet Softić je u kratkom razgovoru za Vijesti.ba kazao da, iako je još rano govoriti o koalicijama na državnom i federalnom nivou, nije isključena ni ona koja bi obuhvatala SDA, SDP BiH i DF.

Ipak, još uvijek nisu utvrđeni svi rezultati izbora, pa su i dalje moguća određena pomjeranja u broju zastupnika i na državnom i na federalnom nivou. A kada se sve to zbroji, vidi tačno stanje i napravi presjek, tek onda na red dolaze ozbiljni razgovori o formiranju koalicija – kaže Softić.

Napominje da su Bosni i Hercegovini potrebne stabilne i široke koalicije, što je moguće šire.

– U tom smislu i koalicija SDA-SDP-DF nije po mom mišljenju isključena. Naravno, to ovisi i o volji drugih stranaka. Vidjet ćemo kako će se sve to razvijati – dodaje Softić.

Izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je izmjene Izbornog zakona postavio kao apsolutni uslov za formiranje vlasti, ocjenjuje određenom vrstom ucjene.

– Nijedna vrsta ucjene nije poželjna u našem političkom životu i s te strane bi gospodin Čović, kao i svaki građanin BiH, trebao da prihvati izborni rezultat onakav kakav jeste. Volju naroda treba poštovati kakva god ona bila i u tom smislu niko nema pravo da ucjenjuje formiranje vlasti bilo kakvim uslovima. Naravno, sve stranke imaju svoje programe i poglede na političku zbilju u BiH, ali niko nema pravo praviti blokade u našem društvu – dodaje Softić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments