fbpx

Na prvom predizbornom skupu PDA u Tuzli prisustvovalo više od 15.000 članova i simpatizera

6 min. za čitanje
Više od 15.000 članova i simpatizera iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvovali su večeras velikom skupu u Tuzli kojim je Pokret demokratske akcije započeo svoju predizbornu kampanju za Opće izbore 2018. U izuzetnoj atmosferi tuzlanskog Mejdana predstavljeni su nosioci listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a, kao i za skupštine kantona, a prisutne je pozdravio i predsjednik i osnivač PDA BiH Mirsad Kukić.

Azmir Husić, potpredsjednik PDA i nosioc liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 3, istakao je da su „loša prošlost“ sve političke partije koje su vodile brigu o sebi i užem krugu svojih ljudi, a ne o narodu.

-Nakon 23 godine od proteklog rata, mnoge političke partije u našoj zemlji treba da bude sramota svih onih koji su žrtvovali svoje živote za ovu zemlju, koji su iza sebe ostavili djecu, koja danas spas i bolju budućnost traže u nekim drugim zemljama svijeta, dok su ostali na rubu ezgistencije. Naš prvenstveni cilj je da zaustavimo odlazak naših građana van BiH, da našoj djeci nakon školovanja obezbijedimo zaposlenje, istakao je Husić.

Senad Alić, predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora PDA Tuzlanskog kantona i nosilac liste za Skupštinu TK, naglasio je da je cilj PDA da se politički i ekonomski položaj TK, odnosno općina TK i grada Tuzle izjednači sa Sarajevskim kantonom.

-Život u TK ne može biti 2,5 puta jeftiniji od onoga u Sarajevskom kantonu. To nije BiH za koju smo se borili. Želimo prekinuti taj trend i dugogodišnje eksploatisanje TK od strane političkih elita smještenih u Sarajevu. Za takvo stanje krivimo dvodecenijski „maćehinski“ odnos političkih elita svih stranaka iz Sarajeva i njihovih lokalnih poslušnika. PDA želi od ovog kantona napraviti mjesto u kojem će njegovi građani ostati, zasnovati svoje porodice i u kojoj će biti jednaki sa svim ostalim građanima naše BiH, poručio je Alić.

Elzina Pirić, predsjednica Povjereništva Općinske organizacije PDA Banovići i nosilc liste za Predstavnički dom Parlameneta FBiH, izborna jedinica 4, podsjetila je da je PDA nastao iz nužde, kao odgovor Tuzlanskog kantona lošim sarajevskim politikama, kao najznačajnije STOP izrabljivanju Tuzlanskog, ali i svih drugih kantona od završetka rata.

-Pred nama je mjesec dana predizborne kampanje tokom koje će PDA predstaviti svoju izbornu platformu. Ne obećavamo ono što ne možemo ispuniti, a nadamo se da i vi više nećete vjerovati u ono što vam se godinama obećava i ne ispunjava. Svjesni ste da je država u teškoj situaciji i da nemamo rješenja koja će nas preko noći izvući iz krize. Mi iz PDA želimo da shvatite da u ovom momentu postoje samo realistična i predizborna rješenja. Mi vam nudimo realistična rješenja. Ne čekajte još 20 godina na promjene, ne prihvatajte više opravdanja, tražite rezultate! PDA ima rješenja, PDA ima rezultate i PDA će ih uvijek imati, jer samo jake lokalne zajednice mogu da čine jaku državu BiH, rekla je Pirić u svom obraćanju, te ukazala na činjenicu da stranka od samog osnivanja afirmiše žene i mlade kojih je veliki broj na listama i u savjetodavnim tijelima stranke.

Emin Haračić, predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora PDA Zeničko-dobojskog kantona i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 6, mišljenja je da je osnivanje PDA ono najbolje što se u političkom smislu desilo BiH u posljednjih nekoliko godina.

-Naša država Bosna i Hercegovina je u teškom stanju. U njoj je sve više nepravde, problema i nezadovoljnih ljudi, umjesto pravde, rješenja i zadovoljnih građana. U državi koja je u takvom stanju potrebna je nova vizija i ideja da se nezadovoljstvo pretvori u demokratski pokret. Mi nismo volja i želja nekoliko pojedinaca, već potreba ove države i njenih građana, rekao je Haračić.

Edin Duraković, predsjednik Povjereništva Općinskog odbora PDA Milići i nosilac liste za Narodnu skupštinu Republiku Srpske iz izborne jedinice 7, u svom je obraćanju, između ostalog, rekao da se ne smije dopustiti da djeca koja pohađaju škole u RS-u nemaju pravo na bosanski jezik, te da svakodnevnica svih povratnika ne smije biti stalna diskriminacija koja sve više prelazi u naviku.

-Radno mjesto povratnika, u bilo kojoj instituciji u RS-u, ne smije da bude ravno nemogućem, a to ćemo jedino uspjeti kada pokažemo da je prošlo vrijeme kada se zahvaljivalo samo što se „ne puca“ i ima šta da se jede. Mi ćemo osigurati da se svaki povratnik ekonomski osnaži i da mu se olakša život u svim segmentima, a to ćemo jedino uspjeti istrajnim radom i odgovornošću, istakao je Duraković.

Veliki broj članova i simpatizera stranke iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te Srednjeg Podrinja i Republike Srpske na skup su došli u više od 150 autobusa, kao i nekoliko stotina automobila.

Prije održavanja predizbornog skupa, delegacija PDA na čelu sa predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem  odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježju civilnim žrtavama rata Slana banja u Tuzli, kao i na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

E Jebote kamen ko ikad glasa za ove subudale iz SDP-a, vidi ovog ostaknutog SPC kandidata , pa ovaj SDP tacno citav boluje od ” Stokholmskog sindroma”! Vjerovatno Sljedeci od nagradjenih ce biti i nas Lafinas u manastiru u Petrovu hahahaha
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bivsi-gradonacelnik-bihaca-hamdija-lipovaca-odlikovan-ordenom-svetog-save/180909084

…15000 Članova i SDA dezertera hahaha što sebi ne dadoste konačno pravo ime Pokret Seljačke Reakcije?

Preko 70% prisutnih na skupu PDA je natjerano i ucijenjeno od strane aktuelne Vlade TK-a, i predsjednika Skupštine TK-a Alić Senada iz Sapne i njihovog šefa Kukića.Al nevoli narod tiraniju i kabadahije zato će ih kazniti u oktobru i pokazati im put za Banoviće i Sapnu.

Pa ovo je strasno!!!!!!! I hocete da vam bude bolje.,Samo treba bjezati odavde ….sve dok je ovaca nece falit vune

Okorjeli kriminalci. Nema se koga izabrati. Ali ovi su vrh lopovluka. PDA-para draža od ….

Vidi Tuzlaka što su se okupili hihihihih znao Sam da su ovi Tuzlaci za nas Lukavčane uvijek bili Seljaci

od kad to mejdan moze primit 15.000 ??? skupilo se najvise 4500-5000 i dodajte jos 10 hiljada to je sve glasova sto mozete dobit ako uopste budu htjeli da glasaju za vas svi ti ljudi koje ste kupili i ucijenili. ne mora SDA pobijediti u TK ali PDA sigurno nece i poslije izbora pola vas ce izdati kuku sefa i bjezati u druge stranke jer vas SDA vise nece!

Rece Elzina, PDA nastao iz nuzde, koje velike ili male? Ovo su one pokisle glooooooove, cobani od govornika i sljam od ljudi. Kad Vam rikne glavnokomandujuci najebacete od SDPa i SDA glooooove ce Vam poskidati. Rumeni, patuljasti bicete prvi na redu.

ova ekipa iz PDA je za KPZ nakon izbora jer moraju predati knjige i položiti račun za kriminal koji su odradili u vrijeme vlade Suljkanovića, a bogami bilo toga za jedno 100 godina robije.