fbpx

Interes investitora za stanje u GIKIL-u

2 min. za čitanje

Na zahtjev Israeli Investment Group Balkan d.o.o. delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem susrela se danas sa Jevgenijem Zotovim, direktorom ove investicijske grupe zainteresirane za kupovinu i ulazak u vlasničke ili upravljačke odnose u lukavačkoj koksari.

Premijer je direktora Zotova upoznao sa stanjem, izazovima i poteškoćama s kojima se susreću Global ispat koksna industrija (GIKIL) i državna kompanija Koksno hemijski kombinat (KHK), te pokrenutim sudskim procesima u vezi sa utvrđivanjem vlasništva u ovoj kompaniji.

„Vlada je trenutno u procesu sudskog dokazivanja prava vlasništva i upravljanja u GIKIL-u i očekujemo da nadležni sud u što skorije vrijeme donese presudu u ovom predmetu“, rekao je premijer Gutić, te dodao da će Vlada, nakon što preuzme upravljačka prava u GIKIL-u izraziti dobrodošlicu svim investitorima koji budu došli sa iskrenim i zdravim namjerama.

„Naši ciljevi, kada je GIKIL u pitanju su zaštita prava i interesa više od 1.000 radnika zaposlenih u ovoj kompaniji, zaštita državnog kapitala, te „zdravo“ poslovanje kompanije koja ima sve preduslove da ostvaruje profit“, zaključio je premijer Gutić.

Kada je u pitanju ova investicijska kompanija treba istaknuti da se radi o izraelsko-ruskoj kompaniji sa osnivačkim kapitalom od 35 miliona američkih dolara, i sa više od 20 godina iskustva u radu u oblasti industrije mineralnih resursa i infrastrukturnih projekata.

U ime Vlade, osim premijera Gutića i direktora Zotova, današnjem sastanku su prisustvovali ministri finansija i industrije, energetike i rudarstva Jakub Suljkanović i Srđan Mićanović, te direktor Koksno hemijskog kombinata Lukavac Zuhdija Hasanhodžić.

 

(rtvslon)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Odoše Gangula i njegova skvo.
Cigani lete u nebo.

Samo kompanije i poslovni ljudi sa “truhlog” Zapada mogu da budu garancija zdravog biznisa i zdrave okoline.”Baćuške” su uvijek dolazile da otimaju, a ne da daju.Znamo mi to. Bili su u Crnoj Gori, pa nek Began pita kolege zasto su ih se na jedvite jade kurtalisali. Treba paziti i sa Zapadnjacima. Nek ispune sve uvjete po zapadnim standardima,uključujući plate,ekologiju i poreze-pa bujrum.Dosta je narod radio za koru hljeba,kutiju lijekova i tabut ! I previše…

Hoce li se pojavit neki “investitor” da je ugasi konacno?

@Milenko Blagojević
Kad bi morali ko na zapadu nebi ni dolazilim, a usput shvati da ima raje koja nema ni za tabut a jos mu treba i za lijekova…

Nazalost, tako je.Dolaze i postavljaju uvjete jer im se more.A onoj raji se ne more ni za hljeb, a kamoli za lijekove. Ono trece necu spominjati jer je morbidno.Zato bi vlast morala da ucini sve kako bi narod im'o vise fajde. I drzava,naravno.