fbpx

Gradačac: Vlada TK partner privredi u nevolji

2 min. za čitanje

Proizvodni pogoni Industrije modne konfekcije Kula Gradačac skoro potpuno su izgorjeli u požaru koji je izbio u ovoj tvornici. Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta će tek nakon uviđaja biti detaljno procijenjena.

Jedini povrijeđeni u požaru je portir Miroslav Mikić, koji je prvi došao da otključa firmu i izvrši pripremu pred dolazak ostalih uposlenika. Prilikom osvjetljavanja objekta uočio je crni dim.

Pristupio sam gašenju, potrošio jedan aparat, ne može, drugi stao. Lančano je krenuo požar, zadobio sam opekotine“, prisjeća se on.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović, posjetila je pogone zahvaćene požarom. Tom prilikom, razgovarano je o obimu i sanaciji štete te mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnog procesa u navedenoj fabrici, u čemu će Vlada TK nastojati pružiti svaki mogući vid pomoći.

„Tu smo da njima, ali i Upravi društva pokažemo da smo ovdje s njima, da nisu sami. Prije svega povrijeđenom radniku želimo brz oporavak. On je svojim djelom i pokušajem da ograniči širenje požara ugrozio svoju sigurnost i sva sreća je  da nije zadobio teže povrede. Nastojat ćemo da u što skorije vrijeme pripremimo naš odgovor i da pomognemo revitalizaciju i uspostavu nastavka proizvodnje. To su naša moralna obaveza prema ovom preduzeću koje je do sada pokazivalo značajnu društvenu odgovornost“, kazao je premijer Halilagić.

Ministar Mehanović istakao je da su prilikom gašenja požara djelovale vatrogasne službe iz Gradačca, Srebrenika, te je angažirano i specijalno vozilo iz Brčko Distrikta, a zahvaljujući čijim tehničkim mogućnostima je spriječeno dalje širenje požara. Vlada TK u skorije vrijeme uložila je oko 2,5 miliona KM u nabavku specijalizirane opreme za zaštitu i spašavanje. Ministar je na kraju zaključio da ovakvi događaji pokazuju zašto moramo biti dobro opremljeni, te da i ubuduće moramo ulagati u tehničko – tehnološku opremljenost i nabavku sredstava zaštite i spašavanja kako bi se ovakvi i slični događaji i štete većih razmjera spriječili.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments