fbpx

GIKIL i Tehnološki fakultet Tuzla potpisali sporazum o saradnji

2 min. za čitanje

Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti edukativnih, istraživačkih i naučnih djelatnosti, koji je potpisan jučer (27.9.2017.godine) u prostorijama fakulteta, omogućit će realizaciju projekata korisnih za širu društvenu zajednicu, ali i stručno usavršavanje budućeg kadra neophodnog specifičnoj industriji kao što je GIKIL.


Izuzetno cijenimo što je GIKIL prepoznao naš fakultet kao fakultet koji privredi može ponuditi dosta i obratno. Mnogi naši bivši studenti sada su zaposleni u GIKIL-u na veoma odgovornim pozicijama, a danas smo uspjeli dijelom i pokrenuti temu šta je ono što privreda i praksa mogu ponuditi našem nastavnom planu i programu, te kako naš fakultet može s aspekta naučno-istraživačkog rada doprinijeti ovoj industrijskoj grani. Zahvalna sam na iskazanoj spremnosti za bližu, ali i širu kooperaciju koja nam je svima izuzetno korisna i čiji će se benefiti i rezultati, sigurna sam, vidjeti jako brzo” – istakla je prof.dr Vahida Selimbašić, dekanica Tehnološkog fakulteta.  Da privreda i nauka moraju raditi zajedno, potvrdili su i predstavnici lukavačkog giganta ističući da je GIKIL uvijek bila društveno odgovorna kompanija, uprkos finansijskim ograničenjima.
Hemijska industrija, kao jedan od nosilaca razvoja, oduvijek je bila veoma važna za ovu regiju, zbog čega i naša kompanija spremno odgovara na svaki koristan poziv i prijedlog. Zdrava saradnja između privrednih subjekata i akademske zajednice važna je ne samo za praktičnu edukaciju studenata, nego i za realizaciju budućih projekata i to upravo crpljenjem i stavljanjem korisnih ideja u praksu, a koje mogu nastati upravo ovakvom saradnjom. Naše fabrike i proizvodni pogoni neiscrpan su izvor mogućnosti, te mi je posebno drago što saradnju koju smo imali i ranije proširujemo i na ovaj način”, kazao je Debasish Ganguly, generalni direktor GIKIL-a.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i profesori Tehnološkog fakulteta, dr.sc. Ivan Petrić i dr.sc. Abdel Đozić, prodekan za naučno-istraživački rad, te Irina Dugonjić, direktorica Ljudskih resursa i administracije u GIKIL-u.

Podijeli ovaj članak
20 komentara
Subscribe
Notify of
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

GIKIL je fabrika kancetogenih polutana i zagađivač koji je najgori na planeti Zemlji. Dozvoliti ovakvoj fabrici da radi je genocid prema ljudima i ekocid prema Majci Prirodi. Dozvoliti ovakvoj fabrici rad bez okolinske dozvole (pa i sa okolinskom dozvolom), a da prethodno nije napravila fabriku za preradu svoje cijanidične i šta sve ne vode, da nije uradila desumporizaciju uglja, prije same proizvodnje i da nije uvela standarde poštovanja zaštitu okoline, i šta sve još nije uradila po ovom pitanju, je ravno presedanu bilo koje vrste.
U normalnoj zemlji, bi zatvorili ovakvu fabriku i sam njen rad dok ne ispuni uslove koje bi odgovarali standardu, koja bi jedna zemlja propisala.
Dakle, svjedoci smo da nas ova fabrika truje, ubija, exploatiše, uništava prirodu, rijeke, zemlju, vazduh… pa zašto za ime svih nas, naše djece i prirode ne zatvorimo ovu tvornicu smrti!!

Nije baš fabrika smrti ali da zasmrdi to je tačno. Samo de prijatelju izađi to i reci onim koji rade tamo ili sretni našeg lafinaša glavitog vođu selfija i balkanskog prvaka brzopoteznom vađenju panjeva pa ga upitaj kako da se riješi koksare pa kad čojk počne ja ću bla bla bla oni su bla bla bla. A koksara dimi li dimi.

Dakako da jeste tvornica smrti insajderu. Svi radnici koji rade u njoj su bez ikakve potrebe izloženi svemu, samo ne uslovima za rad. Oni rade bez uslova iako je statutom same fabrike urađen, zatim sam Gikil nema plan razvoja fabrike i zaštite okoline koja ide u skladu sa tim. I pored svega toga, imate TK i FBiH koja je dozvolila ovom Indijcu da radi šta hoće i kako hoće i to sve zarad svojih interesa, pa onda recimo 1000 radnih mjesta, sveopćeg socijalnog mira, itd totalno ignorišeći jednu činjenicu da ta fabrika ne proizvodi čokoladu ili prerađuje paradajz, nego sustavno svojim kancerogenim emisijama, cijanovodoničnom vodom, naftalinskim i kantranskim parama, zatim svim ostalim koksarinim nusproizvodima, bukvalno ubija sva živa bića na način da dobijamo najgore oblike agresivnih kancera, leukemije, astme, teških alergija opasnih po život. Znači preko 50000 građana je izloženo polutanima kojih je oko 70 tona izbačenih u atmosferu svakih 24 sata!!
Moje je mišljenje da ovu fabriku bi trebalo odmah zatvoriti i za to ne bi trebalo pitati kantonalne ili federalne inspektore, jer očigledno rade sami za sebe, a i dovoljno su udaljeni od ove fabrike, pa ih prosto to ne interesuje jer i očigledno rade za svoje političke šefove!! Ovdje ja vidim rješenje da se mi svi sa Lukavačke općine skupimo i zaustavimo dovoz i odvoz bilo kakvog materijala u ovu fabriku i time konačno uzmemo kontrolu naših života i time odbranimo naš način života, Lukavačku općinu, naše zdravlje, nas i na kraju najvažnije, našu djecu od ovog monstruma koji se GIKIL zove! Pusti politiku jer svi mi znamo da je to, oprostite mi na izrazu, jedna “ku.va”, ovdje se radi o našim životima!

A gdje će silni Lukavčani koji rade u GIKIL-u, pametni? Imate li pojma šta znači ekonomija ovog preduzeća za Lukavac, Kanton, BiH? Milionima GIKIL puni budžete ove zemlje svaki dan, neznalice, a od toga se hrane još hiljade usta. Nemate pojma ni o kakvoj činjenici, samo naklapanju o visoko ekološko osviještenim sranjima o kojima ne brinete ni u vlastitoj kući… U GIKIL-u su uslovi ne najbolji, ali bolji od mnogih, plate, topli obroci, prevoz, kantina, godišnji, bolovanja, beneficije – da je bogdo više takvih uslova. Pola vas dalo bi sve da radi ovdje. Trenutno stanje je dosta dobro, “leglo” sve prije roka, proizvodnja ide, prodaja prati, treba to izmoći u ovoj nenormalnoj zemlji, a ne Lukavcu, koja se bori sa svjetskim gigantima i pohvaliti, jer čim ide nabolje eto i progresa i novih ulaganja. Komentari Sodalive -a odražavaju zabrinjavajuću i frustrirajuću sliku prosječnog Bošnje Lukavčanina koji bi sve da zatvara, pali i gasi što je “njegovo”, a onanisao na “njemačko” i ino. Mišljenje je postalo zaista kao gu*ica, svako ga ima… Pozdrav luzeri i kulturno ma*š od GIKIL-a, nama je dobro, vi selite ako imate gdje.

Sto se mene tice, CRKNITE od gladi!!! Kad vas nije briga sto trujete hiljade ljudi, zasto bismo mi brinuli gdje ce gikilovci!? O kakvim ti punjenjima opcinskog budzeta govoris? Pa gikil izbjegava placanje dobavljacima i napucao je dug preko 250 miliona maraka koje ce vjerovatno kanton morati platiti.

@GIKIL-ovac made in Lukavac Kao prvo gikilovac nauči se izražavati, pa kada to naučiš onda probaj da komentarišeš bez ikakvog vrijeđanja i onda bi trebalo da to poštuješ ako hoćeš tebe da se poštuje. Jednostavno kao pasulj!
Kao drugo, očekivao sam da neko iz te fabrike kaže nešto kao ti, ali ono što sam ja razumio od ovoga tvog recimo komentara je prevazišlo i moja očekivanja ali da ona hrani 2, 3 hiljade ljudi i zbog toga može da radi šta god hoće, pa i to da ubija kao ljude tako i prirodi i sve zarad vaših bonusa, plata, toplih obroka, prevoza, kantina, godišnjih, bolovanja, beneficija i šta sve ne.!
Ne znam da li ti sebe čuješ ili pročitaš šta si napisao, ali tko vama “gikilovcima” daje za pravo da trujete i ubijate okolo sebe, pa i samog sebe zarad svih beneficija koje dobijate???!
Tko si ti da se ti ovako “moćno i nadmeno” izražavaš sa silnim epitetima koje te samo ulica i loši filmovi mogli naučiti?! Tko ste vi u GIKIL-u da vi nama zagađujete ono što je majka priroda i sam Bog podario da nam sistematski trujete i samim tim ubijate?!
Tko si ti LUZERU da nas luzerima zoveš koji svjesno i sada evo svojim komentarom potvrđuje da ga boli briga za svom onom rajom Lukavačke općine koja je oboljela i koja će oboliti od nje?!
Moj jedini odgovor je taj da tko se od mača laća, je da će i od mača umrijeti, pa tako i ti GIKIL-ovac made in Lukavac!!
I još jedna stvar: Lukavačka Raja ili po tebi (luzeri) se polagano bude i doći će dan, prije ili kasnije, kada će ta fabrika, kojoj nikako mjesto ovdje nije, će svoj put završiti onako kako sam već prije predvidio, ZATVORENA od “luzera” za vijeke vijekova!

E moj glupi Bosnjo. Sta znaci jedan usrani GIKIL? Apsolutno nista, jer osim radnicke crkavice nista od para ne ostaje u BiH. Vi ste izrodi i zlotvori koji su pobili vise Lukavcana nego zadnja 3 rata zajedno. U imalo normalnoj drzavi taj logor smrti bi bio zatvoren u sekundi, a vi bi zaradjivali platu negdje drugo bez trovanja nase djece.

ZA GIKIL-ovac made in Lukavac , ne trebaju nam vaši milioni .Kada zdravlje ode nema novca koji ga može vratiti.A da zdravlje i životi itekako odlaze to je neki dan na Lukavačkoj TV zorno dokazala doktorica Pranjić. Pustimo struku da govori a ne političare.
Vi ste daleko najveći i jedini pravi zagađivač na TK i šire i zna se da Ganguli ne ulaže ni marku u Ekologiju.
Lukavcu i šire su hitno potrebne snage koje će ovom kabadahiji pokazati put za van kao što je i iz Srbije istjeran. Treba nam hitna strategija da ove nesretnike koji tamo rade penzionišemo , ili da im ostavimo ev.Azotaru da rade đubriva. I da melju filer za asfaltnu bazu koja se može ovdje napraviti.Ma neka sade kukuruz u polju ako treba i uzgajaju ribu u sutra čistoj Spreči.
Koks u Bosni niko ne koristi jer je preskup.Zenica ima svoju koksaru.Korist od koksare ima samo Ganguli i ovih 1000 nesretnika.Država će preživjeti i bez vaših dadžbina.
Ne treba čekati ni minutu.Djeca umiru.
Deliću povedi svoj ekološki pokret i Mahovkića sutra pred GIKIL.Idemo svi sa vama.Uradi nešto konkretno i znat će mo ti to vratiti. Ili se u suprotnom goni u 3 PM.

@GIKIL-ovac made in Lukavac Soda Live mi iz razloga znanom samo njima, ukinula komentar, mada nisam upotrijebio ni jednu neukusnu ili vulgarnu riječ kao sto si ti upotrijebio. Međutim, probaću opet uprkos očiglednoj cenzuri autora ili vlasnika ovog portala da kada je već dopustio komentare, da dozvoli i druga mišljena koja odražavaju u ovom slučaju moj stav, a ne da ipak štiti zajedno sa tobom ovog genocidnog trovača Lukavačke općine GIKIL-a!
Znači ti si zarad svojih beneficija, citiram tvoj komentar “U GIKIL-u su uslovi ne najbolji, ali bolji od mnogih, plate, topli obroci, prevoz, kantina, godišnji, bolovanja, beneficije…” i zaposlenih žrtvovao 50000 Lukavačana? Da li je to razlog da nas još “luzerima” nazivaš?!!
Pravi luzer si ti “gospodine”, sa svojom shvatanjima koji su, čini mi se, zapeli u 2 razredu osnovne škole.
Ako ta tvoja fabrika, tolike milione baca svima okolo, pa zašto ne napravi fabriku za tretiranje otpadne vode, zašto ne napravi fabriku za prvo odsumporavanje uglja, zašto ne napravi skupljače dima koji izlazi iz te tvornice kancerogenih polutana, zašto ne napravi milion stvari koje treba da uradi i time zaposli 2 ili 3000 radnika još i tako napravi respekt i poštovanje ne samo Lukavčana, nego cijele BiH, pa i planete Zemlje!
Ovako samo raste pritisak otpora, gađenja, ljutnje građana prema GIKIL-u kojem je jedino bitan njihov profit ili po tvome beneficije!
Ali nama lagano ili usudio bih se reći malo brže, raste saznanje da se mi sami moramo pobrinuti oko nas, našeg zdravlja i svoje okoline, tako da sigurno u budućnosti možete očekivati borbu protiv vas u puno jačem obliku otpora prema zagađivačima i pravom na čist zrak i okolinu i samo dostojanstvo čoveka da uživa u blagodetima koju je Majka Priroda darovala!

koliko ti care profila imas?? Imas li ista drugo u zivotu osim da dnevno, bar 15 puta ne spomensa “lafinasa”

Imam drug još posla i to radim više od 15 puta sedmično samo iz pristojnosti neće napisati šta. I samo je jedan profil i ne znam šta imate protiv što lafinaša cepam ko ženske gaće plačite ako Vam je žao.

Toliko je GIKIL zdrava sredina da nijedan student koji dodje u GIKIL na volonterski rad jedva ceka da isti zavrsi i ode sto prije.
Toliko je GIKIL zdrava sredina da ce uskoro postati kompanija “staraca” jer svi mladi odlaze. I to mladi strucnjaci koji su se nalazili na kljucnim mjestima, koji su sebe i svoje zdravlje dali za ovu jeb.nu kompaniju, koji su perspektiva ove kompanije itd. itd.
Neka se Uprava GIKIL-a dobro zapita zasto se ovo desava i da li mozda trebaju promijeniti “napokon” svoju politiku poslovanja.

Izvinite raja.
Nije “nijedan” student nego “svaki”.

Toliko je dobro dole da svi studenti koju dođu da odrade volonterski rad jedva čekaju da odu.
Toliko je dobro dole da će Koksara uskoro postati fabrika staraca. Sav mladi, sposobni kadar napušta i odlazi.
Neka se Uprava dobro zapita zašto je to tako.

Tuzlanski kanton potpisao sa GIKIL-om kapitulaciju…

Svake godine GIKIL potpise ovakav ugovor sa Tehnoloskim fakultetom. Studenti dodju i odu sto prije. Evo bas sam dobio info da je jedan radnik sa Azotare, zavrsio covjek Tehnoloski fakultet jucer podnio ostavku. Jos je bio na rukovodecoj poziciji, imao dobru platu. Svi sposobni napustaju, ostaju samo podobni. Jos imam info da i dvojica iz Marketinga napustaju, ljudi koji drze ovu fabriku u zivotu.
E ovo ti govori u kakvom je stanju fabrika koju vodi ovaj kriminalac koji je potpisao ugovor sa Tehnoloskim fakultetom. Za covjekom izdata potjernica u Srbiji a BiH ga drzi kao investitora.

Gikil je po zakonima svemira osuđen na propast kad tad , kao i mnoge druge firme i institucije , iz prostog razloga jer je čitava fabrika napravljena 50 tih godina prošlog vijeka na OTETOJ zemlji od običnih ljudi građana stanovnika tadašnje opštine Lukavac. To se mora i treba kad tad riješiti , posebna tema je sadašnje stanje i ignorantska politika i vlasnika Indijaca i naših vlasnika domaćih “Indijanaca”…

Gikilovac made in lukavac nataknem te na znas vec sta. Nego sine za tu hiljadu sto dobijes ribajuci katran dobices hladno i rak grla koji svi penzioneri koksare imaju. Znaci cuvaj to svoje kancer preduzece. Irina desi medu nisam znao da si se tamo uvalila. Pr za hr. Bas ti je pozicija. Najbolja primacica smec udarca u bosnjaka. A braco obija podrume. Ja sudbine.

Eto, da vam “lafinas” ne dodje za nacelnika, vi bi imali cist zrak. Sram ga bilo al vas prevari. ON je kriv za zagadjen zrak, za necistu vodu, za rupe na cestama. Kriv je kad semafor ne radi i kad voz udari pijanu budalu. Kriv je kad kisa pada, a bome i kad ne pada. Kriv je sto dom zdravlja nema ni flastera, jer moraju se isplatiti plate radnicima koji su visak. Kriv je je sto je zahladnilo. Kriv je jer nije clan odgovarajuce stranke, koja je vladala, vlada i vladat ce ovim ovcama koje se ovdje oglasavaju pod laznim imenima (haha evo i ja ne napisah moje )

Nemoj drug da izvrćes činjenice, niko njeg ne krivi za to što si nabrojao. Sjeti se malo izbora njegovog savjetnika koji umjesto njeg vodi opštinu, pa ponižavanje lukavačke omladine na konkursima, utrkivanje da se slika pored tuđih projekata. Od ekologije uradio je samo vađenje panjeva po Ozrenu. De mi reci, koji projekat je predložio, napisao i donio Lukavčanima navedi makar jedan.