fbpx

Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Održan sastanak sa predstavnicima Općine Lukavac

5 min. za čitanje

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma dana 25.09.2017. godine održana su dva sastanka vezana za problematiku izdavanja okolinskih dozvola za Energysolution i GIKIL d.o.o. Lukavac. Sastancima je prisustvovao menadžment navedenih firmi, nevladine organizacije (Udruženje AAT Lukavac predstavnik dr.sc. Abdel Đozić, Forum za zaštitu okoliša Općine Lukavac, predstavnik Edhem Muftić), ispred Općine Lukavac načelnik Edin Delić, kantonalnog ministarstva Goran Mišić i ispred medija Jasminka Memić. Ovdje želimo napomenuti da je predstavnika Udruženja AAT Lukavac na sastanak pozvala ministrica Edita Đapo, a isto tako naglašavamo da niti jedan sastanak koji se bude odnosio na problematiku kvalitete okoliša na našoj Općini, a koji bude organiziran u narednom periodu neće proći bez predstavnika Udruženja AAT.

Sastanak je organiziran kako bi se otvoreno razgovaralo o problemima koji su evidentni, a tiču se mogućeg izdavanja okolinske dozvole za Energysolution i rada GIKIL-a bez okolinske dozvole čime je praktično u pogledu zaštite okoliša onemogućen rad inspekcijske službe. Ukazano je na vrlo loš kvalitet Studije uticaja na okoliš za Energysolution, kao i činjenicu da još uvijek nije odgovoreno na primjedbe koje su u pisanoj formi upućene, većinu primjedbi na Studiju je napisao dr.sc. Abdel Đozić.

Predstavnici GIKIL-a su iznjeli podatke o značaju kompanije za širu društvenu zajednicu kao i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju smanjenja emisija. Profesor Đozić je napomenuo da građane u suštini ne interesira ko zagađuje zrak već da se odgovori na pitanje zašto u epizodama ekstremno zagađenog zraka imamo koncentraciju PM2.5 od oko 800 μg/m3 pri čemu je naglasio da nije utvrđena koncentracija ovih čestica koje ne utiču negativno na ljudsko zdravlje, građane ne interesira ko je krivac zašto nemamo pitku vodu, ono što građani žele je čist zrak i pitku vodu kao osnovno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom ove države. Krivicu  pojedinaca ili institucija neka utvrđuju nadležni organi, a od svih nivoa vlasti počevši od općinske pa do federalne želimo ozbiljnost i pomoć u osiguravanju takve kvalitete okoliša koja neće ugrožavati zdravlje građana.

  • Građani žele da operateri ispunjavanju zakonom propisane obaveze, a ne da krivicu prebacuju jedni na druge ili da različiti nivoi vlasti prebacuju nadležnost i odgovornost s jednog nivoa na drugi.
  • Građani žele jasne rokove do kad će biti riješeni problemi vezano za emisije, a ne da se generiraju novi ili da se daju lažna obećanja.
  • Građani ne žele deklarativno zalaganje za čist okoliš već jasne akcije koje će voditi ka smanjenju opterećenja okoliša polutantima.
  • Građani žele da se svi organi vlasti na svim nivoima aktivno uključe u rješavanje brojnih okolinskih problema i da rezultati takvih akcija budu vidljivi.

S tim u vezi dogovoreno je za Energysolution da se organizira sastanak sa  izrađivačem Studije koji mora odgovoriti na date primjedbe i napisati novu Studiju u kojoj će na objektivan i tehnološki prihvatljiv način opisati proces termalne dekompozicije guma sa opisom svih emisija i mogućim uticajima na okoliš. Kada je u pitanju GIKIL zahtjevani su konkretni koraci koje ova kompanija treba ispuniti kako bi se uopće razmatralo izdavanje nove okolinske dozvole. Predstavnici GIKILa su dali obećanje o vrlo brzom pokretanju izbora firme za ugradnju kontinuiranog sistema monitoringa emisija na dijelu pogona koji nisu obuhvaćeni postojećim monitoringom. Takođe, razmotrena je mogućnost izdavanja okolinske dozvole na period od 6 ili 12 mjeseci u kojem bi se pratilo dali i u kojem obimu operater ispunjava obaveze iz dozvole, ukoliko operater nebi izvršavao preuzete obaveze okolinska dozvola bi bila oduzeta a pogon koji predstavlja izvor nekontroliranih emisija zatvoren.

Udruženje AAT će u narednom periodu aktivno pratiti događanja vezano za sve operatere, svoje akcije ćemo proširiti na jezero Modrac i divlje deponije tražićemo hitno pokretanje mjera u cilju remedijacije tla i spašavanja jezera Modrac od eutrofikacijskih procesa uzrokovanih zagađenjem koji su iz godine u godinu sve izraženiji.   

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bravo za AAT a ti lafinašu vodaj sa sobom Muftića a naše ljude neka drugi zovu na ovako bitne sastanke.

Nek lafinas pravda svoja pitanja za konkurs ,nek on nama javno u kamere sinoc kaze nek je doveo tuzlaka za svog savjetnika jer u lk nema takvog njemu podobnog nek on opš.komisije naziva njihove ,a ne nase i jos da mu odobre kredit( fasisti) DOKLE vise moj narode ,dokle vise da slusamo ” drugovi i drugarice” na ov.Daj jednom se dogovorite šta ste Pocnite raditi ,rjesavati bitna pitanja za nas za narod.Stranacka prepucavanja ostavite gdje im je mjesto.Sta narod briga o brkicevom sinu ,njegovom pol.opredjeljenju ( seljak sa kravatom). AAT vama svaka cast Vi organizujte akcije pozovite nas narod bez Edina muftica matorog narod je uz vas

Ovaj izgleda stvarno tarabi ovu iz “predstavnika medija”, gdje god ide vukari je za sobom, svestransot našeg Načelnika je vidljiva na svakom koraku :-), haj što handri Lukavčane sa Šupljom pričom nego zaokupio i ove fiziotarapeute da vježba hahahaha, to Glavonja samo deri

Trla baba lan…

mEedo Delić i mEedo Muftić u akciji: “Vid’ nas Edita – što smo ekipa Glavita” hahahaha

Poznati ekolog u penziji Edhem Muftić – učitelj iz pripičkovića sveznadar, naučnik ekolog inače doktorirao na temu : “Bošnjačka ljevica” – jest da nas Glavati Načelnik i desnicom i ljevicom i da o ekologiji ima veze ko Učitelj Edo o Bošnjacima, al važno je da se o svemu i svačemu laprda do groba, joj jada bolesnog u tri p. lijepe m., pa jestel iko normalni više mehtuzalemi nedojebani?

“Predstavnici GIKIL-a su iznjeli podatke o značaju kompanije za širu društvenu zajednicu” Trovaci iz Koksare opet po starom, mi zaposljavamo 1.000 ljudi znaci imamo pravo da trujemo 10.000.

Opet šupljoglava dumina lisca Zdenka Prepredenka iz Šuplje Duplje…

Neće načelnik dat okolinsku zagađivaču,obećo je zbog okoline i ekologije.Vidjećete da će Koksara biti zatvorena u ovom mandatu načelnika.

Vredniji su nacelniku hodzic hajrudin zaposlen u gikilu i ibrakic koga je on zaposlio nego svi mi na opstini lk. Pa to su dva od pet praznoglavaca bez kojih on nemoze.Zbog njiha je i pristupio kako je sam rekao u sdp
Zato ce gikilu dati i dozvolu isve sto treba

Šta je bilo Deliću oćel se prodihat, od tvoje Lafine teško, ako ti je mentor stara olinjala komunjara nije ni čudo što neće. Šta je sad , dje je zapelo, malo bi da se igraš ekologa, malo da uvezuješ ko će na koje radno mjesto u DZ , komunalnom, domu kulture, veterinarskoj stanici, malo u socijalnom da rasporediš, pa ne stižeš od silnog slikanja – noge ti se još doiskrivile od hampe po Poljicu sa Suljom Preletačevićem. Dje je voda mamlaze, dje je borba za zrak da te otac lažljivi… , malo bi ti jelde da šteliš konkurse po Opštini?! Da zaposliš koga ti Sada Osmanović i Goran Salihović Predlože, e moj GLAVONJA , tačno nisi ni za šta , nismo mi tebe ko djeca po Lukavcu zvali Edo K…. nesorto

Hej ba, tarikovi placenici, imate li sta novije osim starih fekalnih komentara ? Eselamualejkum