Fabrika cementa Lukavac ponovo u službi najmlađih Lukavčana

4 min. za čitanje
Sa lijeva: Nešid Ušanovic, direktor obdaništa - Karol Podhora, član Upravnog odbora FCL - Kurt Asamer, predsjednik Nadzornog odbora FCL - Klaus Fodinger, član Upravnog odbora FCL - Izet Imamović, generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora FCL - Anton Eichinger, član Nadzornog odbora FCL

Zbog dugogodišnjeg zanemarivanja i izostanka bilo kakve vrste ulaganja u njegovo održavanje, obdanište se našlo u stanju, zbog kojeg je njegovo buduće postojanje i rad dovedeno u pitanje.

Prostorije za boravak i prateće prostorije bile su devastirane zbog dugogodišnjeg prokišnjavanja krova, što je dovelo do ozbiljnog pogoršanja higijensko sanitarnih uslova za smještaj djece. Iako je u budžetom opštine planirana gradnja novog i modernog obdaništa u Lukavcu, zbog stanja u kojem se nalazio postojeći objekat nije bilo moguće garantovati, da će rad obdaništa i smještaj djece u njemu biti moguć u narednih 3 do 5 godina, kada je predviđen završetak projekta gradnje novog objekta.

Uručivanje zahvalnice vlasniku FCL i predsjedniku Nadzornog odbora FCL g. Kurt Asameru

Donacijom FCL je u okviru sanacije krova i zamjene oštećenog dijela drvene konstrukcije izvršena i hitno neophodna kompletna zamjena pokrova od azbestno salonitnih ploča, koje su direktno ugrožavale zdravlje djece i vaspitnog osoblja, budući da je azbest materijal, koji ima dokazano kancerogeno djelovanje.

U drugoj fazi projekta izvršena je i djelomična sanacija mokrog čvora, a potom i sanacija fasade i unutrašnjih zidova obdaništa.

Potpuno obnovljen krov obdaništa

Na kraju, u saradnji sa odgovornim službama Općine Lukavac, uređeno je dvorište i zelene površine, te su izvršena dodatna estetska uređenja na objektu.

Realizacijom ovog projekta, čija vrijednosti iznosi ca. 55.000 KM, Fabrika cementa Lukavac je značajno doprinijela poboljšanju uslova boravka najmlađih Lukavčana, unaprijedila higijensko zdravstvenu zaštitu djece, povećala korisni prostor za smještaj djece, a samim time i broj korisnika usluga obdaništa. Dodatna i ništa manje značajna vrijednost projekta je u tome, da je obdanište, na radost njegovih malih korisnika, konačno dobilo izgled, kakav jedna takva ustanova i zaslužuje.

Uređeno dvorište

Ipak, ova prva sanacija, kao samo jedna u nizu neophodnih, imaće svoj potpuni učinak samo ako se potrebe odbaništa ubuduće budu konstantno pratile i nadzirale.

Lukavačko obdanište je mjesto u kojem su mnoge generacije najmlađih Lukavčana pune četiri decenije sklapale prva prijateljstva, nerijetko i za cijeli život, učili prva slova, pravili prve važne korake u osamostaljivanju i prije svega stjecali prve važne spoznaje o životu.

Uređeno igralište u blizini obdaništa

Obaveza svakog grada i opštine je da uz podršku svih – nadležnih organa, privrednih subjekata, građana – za svoje najmlađe obezbijedi najbolju moguću skrb.

Doprinos Fabrike cementa Lukavac, koja se implementacijom društveno korisnih projekata, poput sanacije sportske sale, rekonstrukcije gradskog parka, postavljanja totem sata i niza podržanih sportskih, kulturnih i individualnih projekata, dokazala kao društveno odgovorna kompanija, zasigurno ni ubuduće neće izostati.

(SodaLIVE.ba/Sponzorisani članak)

Podijeli ovaj članak
10 komentara