fbpx

Energoinvest: Prijedlog za povećanje cijene plina u FBiH

2 min. za čitanje

Energoinvest d.d. Sarajevo obavijestilo je javnost da je ruski isporučilac plina Gazprom Export dostavio novu cijenu prirodnog gasa za četvrti kvartal 2023. godine. Kompanija Energoinvest je, na bazi novodostavljenih cijena, izvršila rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH. Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavili su Vladi Federacije BiH danas, a procentualno povećanje cijene plina bilo bi za od 4,96% u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

– Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavljen je Vladi 6.10.2023. godine i sumarno rezultira ukupnim povećanjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 4,96% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. Na povećanje cijene prirodnog gasa je uticao porast cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do trenda povećanja vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo  gore navedenim povećanjem – kažu u saopćenju Energoinvesta. 

Ako Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,837 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala, koja je iznosila 0,797 KM/m3, te će biti primijenjena od 1.10.2023. godine.

Iz Energoinvesta napominju kako je ovo “prvo povećanje cijene prirodnog gasa u 2023. godini, i do sada u periodu od 01.01.2023 do 30.09.2023. godine cijena gasa je umanjena za 37,4% u odnosu na zadnji kvartal 2022. godine”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments