fbpx

Dan Svih svetih i Dušni dan obilježeni u crkvi sv. Ante Padovanskog

2 min. za čitanje

Crkva sv. Ante Padovanski - FOTO:Panoramio

Najvažnija poruka blagdana Svih svetih jest osobna obnova. Na ovaj dan održavaju se mise i obilaze groblja. Tako je bilo i u Lukavcu. U 8 sati u crkvi Svetog Ante Padovanskog služena je misa. Od 9 sati opjevavani su grobovi katolika na gradskom groblju, a nakon toga je ispred kapele župnik Andrija Županić predvodio svetu misu.

Prisjećanje na umrle nastavljeno je danas na dan svih vjernih mrtvih poznatiji kao dušni dan. Dušni dan bit će obilježen na groblju u Bistarcu. U 10 sati započet će opijela, a misa je zakazana u 11 sati. Nakon toga će velečasni Županić vršiti opijela na groblju u Brgulama gdje je misa predvidjena za 15 sati.

Crkva slavi svetkovinu Svih svetih 1. studenog već gotovo 1200 godina. Papa Bonifacije IV. posvetio je oko god. 610. rimski Panteon Bogorodici i svim mučenicima. Godinama se svetkovina Svih svetih u Rimu slavila 13. svibnja, a poslije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur III. posvetio je oko 740 god. u bazilici sv. Petra u Rimu posebnu kapelicu u čast Spasitelju, njegovoj Majci, apostolima, mučenicima i svim svetima. Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovjedni blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i u korist bližnjih.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments