Dan slobode medija prvi put obilježen u Lukavcu

2 min. za čitanje
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu BiH u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom i Asocijacijom srednjoškolaca u BiH danas je provelo kampanju pod nazivom ”Osvoji slobodu-budi odgovoran”.U okviru kampanje u Sarajevu su upriličili konferenciju za novinare na kojoj je predstavljeno istraživanje ”Novinarstvo,javno mnijenje i medijske slobode u BiH”;u Visokom je organizovana debata ”Položaj mladih u medijima i njihove (ne)slobode”;a u 31.gradu su postavljeni info-pultovi.

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Tako je,zahvaljujući lokalnom timu Asocijacije srednjoškolaca,ovaj datum prvi put obilježen u Lukavcu. Na Trgu Bremena su dijelili brošure o slobodi izražavanja i odgovornosti novinara.

Želimo srednjoškolce,a posebno one koji žele postati novinanari,upoznati sa ovom tematikom,odnosno problematikom, jer svi smo svjesni teškog položaja BH novinara.Njima se prijeti i oduzima pravo da istinito informišu građane,pa smo mi danas odlučili stati na stranu novinara.Podržavamo svaku slobodu,koja ne ugrožava tuđu slobodu”, izjavio je Aleksandar Popović, PR lukavačkog tima Asocijacije srednjoškolaca.

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medija u Tunisu će biti održana Međunarodna konferencija o slobodi štampe u organizaciji UNESCO-a.

U 2012. po prvi put u posljednjih osam godina nije zabilježen pad medijskih sloboda u svijetu na globalnom nivou, navedeno je u godišnjem izvještaju američke nevladine organizacije Freedom House, koji je objavljen dva dana prije obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Zemlje naše regije nalaze se među djelimično slobodnim zemljama: Crna Gora (75-77), Srbija (75-77), Hrvatska (83-85), Bosna i Hercegovina je na 95-96 mjestu, Kosovo (97-103), Makedonija (115-116) zajedno sa Moldavijom. U odnosu na prošlu godinu, najveći pad zabilježila je Makedonija, Srbija je u blagom padu, dok su Hrvatska i BiH na istim pozicijama. Napredak su zabilježile Crna Gora i Kosovo.

Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

(SodaLIVE.ba/Jasminka Memić)

Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sloboda medija u BiH? Duhovito.
Svako piše za onoga ko mu pare daje. Valjda je tako i u čitavom svijetu,a malo onih koji pišu što sami smisle i promisle,e oni su dovoljno mali da se za njih ne zna,a i ako se sazna,onda ih optuže za nešto pa jadni padnu.
Nego,upališ televizor i staviš na FTV u 19 i 30 i saznaš šta je taj dan drug Zlatko radio,a ako ti to nije dovoljno pročitaš u Dnevnom avazu šta je dobra uradio patriota Fahro,a koliko zla je uradio babin sin.
Sreća,kako ovi dođoše na scenu,Milorada niko i ne dira i sve u državi poče da cvjeta. Zadnjih dana nema nikakvih problema,sve su to Zlatko i Fahro sredili i uredili. Hvala vam,i još veća hvala na slobodi govora. Hvala vam za sve što radite za čovjeka i za bolju budućnost tog istog čovjeka.

Eh, jeste i neka sloboda govora, samo kao spomen tome, ništa drugo. Ako se postavi, bilo kakvo pitanje, da odgovore bilo što, pa čak i najprostije pitanje, to sigurno neće proćiskoro ni ne jednoj TV kući, jer je to sve pod komandom današnjih naredbodavaca. Žalosno da je tako. A šta gospoda misli, da je to njihovo vlasništvo, i da ih ne interesuje građanin da isti nema pravo da zna, šta se i radi u državi?. Jeli gospoda tu da služi svojim građanima ili samo svojim nekim omiljenim likovima i slično?. Lično sam postavio nekoliko pitanja u pismima koje sam slao na razne adrese, međutim, nikada nisam dobio nikakav odgovor, čak ni negativan. Toliko je stalo tim medijima do svojih građana, koji ih i plaćaju da bi građani bili i informisani šta se zbiva u državi ili bilo gdje u svijetu. Znamo mi građani vrlo dobro, šta se to i zbiva već dugi niz godina, ali, ako bi se postavilo bilo kakvo pitanje u vezi bilo čega, sigurno je da će taj isti biti čim prije ignorisan i njegovo pitanje će završiti u kanti za smeće. Ako bilo koji građanin ne plati račun koji mu je ispostavljen za RTV taksu, odmah se poduzimaju određene mjere, da bi se taj isti dug morao i da plati. Dakle, mora platiti dug, a nije bitno šta je i plasirano u javnost. Možda i nije to onako kako treba da bude, ali, to mora proći i nema druge. Lično mislim, da bi trebalo, sve te javne servise, koji ignorišu svoje građane, ne odgovarajući im na njihova pitanja, a za šta i imaju pravo, pod hitno ne plaćati RTV taksu, a pogotovo uz telefonske račune, dakle, ignorisati odnosno bojkotovati takav način rada. Od čega ti isti i žive?. Oni su tu da služe nama građanima, a ne nekim svojim ličnim potrebama.

sloboda medija je inace otjerala Bakira H. i ukinula emisiju “60 minuta”….toliko o slobodi medija ! 😉

Ako nemamo slobodu štampe makar imamo zgodne novinarke.Na danmašnjem vremonu i to je veliki uspijeH

Da li bi mi neko mogao preporučiti , ili ukazati ,na bilo koje novine ili medij koji je nezavisan . Pri tome mislim na vas-cijeli dunjaluk .
Od srca ću se zahvaliti ,isto kao što se od srca nasmijem kad pročitam : “NEZAVISNI(E)” pa 3 tacke ,jedan,dva,tri!
P.s.
Čiča-miča i gotova priča. Pa dalje kaže : ?
Nek neko odgovori ,da se malo šalimo nezavisne šale TAČKA

Svim pokretačima akcije u povodu Svjetskog dana slobode medija,posebno Asocijaciji srednjoškolaca BiH ,sve čestitke i respekt za ovakvu slobodarsku manifestaciju.

Sloboda ,posebno u žurnalizmu, je kao zrak i voda .Nikad ih dosta.
Udahnimo,punim plućima ,da se ne ugušimo!

adbanner