fbpx

Da li će posjeta Češkoj donijeti konkretna rješenja za vodosnabdijevanje Lukavca?

4 min. za čitanje

Gradska delegacija nedavno je po ko zna koji puta boravila u službenoj posjeti, ovog puta u Češkoj, a razlog posjete bio je, kako navode, konstruktivne prirode, odnosno utvrđivanje najboljih ponuđenih rješenja za izgradnju fabrike za tretman pitke vode.

Budući da se radi o velikoj investiciji, gradonačelnik Edin Delić kaže da je od velikog značaja da budu uvjereni da su odluke koje donose ispravne. Gradonačelnik Delić također ističe da projekat ostavlja mogućnost pripajanja izvora Toplice ali je, kako kaže, prioritetno rješavanje pitanja plitkih bušotina. Ugovor o izradi projektne dokumentacije vezane za izgradnju fabrike pitke vode u Lukavcu, potpisan je sa kompanijom Provod iz Češke i Javnog preduzeća Speča Tuzla.

Posjeta Češkoj planirana je u okviru druge faze projekta. Osim Gradonačelnika Edina Delića i predsjedavajućeg GV Suada Salibašića, u posjeti Češkoj bili su i predstavnici ViK-a, predstavnici JP “Rad” Lukavac kao i Službe za investicije.

U prilogu Radio-televizije Lukavac od 24. oktobra 2023. godine, Edin Delić navodi kako je planirano da se, u okviru druge faze, analiziraju opcije koje nudi projektant, što je uključivalo i posjetu postrojenja koja su najsličnija onom što bi Lukavcu bilo neophodno.
“Na sjeveru Češke, na granici na Poljskom, prolašli (smo) lokaciju na kojoj je instalirano vrlo slično postrojenje, vrlo sličnog kapaciteta; maltene moglo bi se onako isto prenijeti, s tim što ćemo mi još neke detalje vjerovatno unaprijediti” kaže gradonačelnik.

19. aprila 2022. godine, na web stranici Grada Lukavac stoji saopštenje “Pokrenut postupak javne nabavke za izradu idejnog projekta za izgradnju postrojenja za pripremu sirove i tretman pitke vode” u kojem se navodi: “Sa ciljem iznalaženja mogućih rješenja za izgradnju fabrike pitke vode u Lukavcu organizovane su studijske posjete Sloveniji i Hrvatskoj prilikom čega je organizovan obilazak postrojenja za proizvodnju pitke vode kao dobrih primjera koji su uz određene modifikacije primjenljivi i u Lukavcu.”

14. septembra 2017. godine, na web stranici SDP-a, objavljen je članak pod nazivom “Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine” u kojem stoji da bi “gledajući optimistične prognoze, Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine, ukoliko političke trzavice koje vladaju na području ove općine ne budu imale uticaja.”
“Ukoliko to i ne riješimo za tri godine, imat ćemo poredane sve elemente. Naravno, mnogo toga zavisi i od političke situacije, odnosno Općinskog vijeća. Sutra imamo sjednicu sa koje su skinuta dva vrlo važna dokumenta, odnosno Odluka o pokretanju postupka izrade razvoja općine i Odluka o izradi regulacionog plana. To su dva temeljna dokumenta koja trebaju obraditi veoma važna pitanja, pa i ovo o kojem govorimo. U toj konstalaciji odnosa, očekujem da stranke, bez obzira kojoj grupaciji pripadale, neće ta pitanja, kao što su pitanja pitke vode, gledati kroz političke prizme i da nećemo to doživljavati kao projekte jednih, drugih ili trećih. Ukoliko uspijemo taj konsenzus postići, ne u smislu da idemo u taj projekat, već da idemo u najbolja rješenja i izvore finansiranja, mislim da ćemo biti u poziciji da taj problem riješimo”, zaključio je Delić 2017. godine.

Uzevši u obzir činjenicu da se Lukavac sa problemom pitke vode susreće već godinama, kao i iznad navedene informacije o pronalaženju mogućih rješenja koja su se, čini se, svaki prethodni put ispostavila neizvodivim – možemo li se nadati da će ovaj put biti drugačije ili je problem pitke vode u Lukavcu veći nego što se očekivalo?

Navodno, prema našim neslužbenim informacijama, fabrika vode bi lukavčane koštala cca. 35 miliona KM.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bitno je da gu..ca vidi puta…

Kakve je Prag kupleraje imao

Kad ste tako detaljnom analizom opisali rad Gradonačelnika Delića po pitanju pitke vode, hajde malo se vratite u vrijeme prije Delića, tko je od Načelnika šta uradio i koliko je donacija dobiveno i gdje su utrošene? Imam osjećaj da ovaj portal očito ne podržava aktuelnog Gradonačelnika.