Zločini u Lukavcu: Vojna policija ga odvela s radnog mjesta

4 min. za čitanje

Izvor: Sud BiH/BIRN

Suđenje: 1. Jula 2021. godine

Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako ga je u ljeto 1992. godine Vojna policija uhapsila na radnom mjestu u Lukavcu.

Svjedokić kazao je da je radio u Opštini Lukavac i da su u njegovu kancelariju došla dva vojna policajca. Naveo je da su pretresli radne stolove njega i kolege Ranka Đakovića, te da su ih odveli u školu.

Svjedok je rekao da su u školi uvedeni u prostoriju u kojoj su bila dva muškarca i jedna žena iz Puračića. Kazao je da su potom odvedeni na ispitivanje kod, kako je naveo, komandanta policije Seje Gelera.

Ispričao je da ih je on ispitivao o odlasku u nabavku daski, koju su obavljali sa Džemom Memićem po nalogu Izvršnog odbora. Prilikom ispitivanja, kako je rekao, Geler im je malo prijetio, ali nisu zlostavljani.

Svjedok je kazao da su vraćeni u prostoriju i da je njegov kolega Đaković otišao da jede, ali da se brzo vratio, rekavši mu da je vidio ljude “crne, izudarane”.

Svjedok je kazao da je naišao njegov poznanik i rekao da će vidjeti kako da ih puste. Naveo je da se poznanik vratio predveče, kazavši da je “izganjao papire”. Dodao je da su ponovo odvedeni kod Seje, koji im je rekao da su njih dvojica pušteni i da je dosta ljudi zvalo iz Opštine.

Svjedok je izjavio da poslije toga više nije imao problema i da je nastavio da radi u Opštini.

On je kazao da je od školskog druga Zorana Mićanovića čuo da je sa još dvojicom bio zatvoren u “Klaonici” kod Fike i da su bili tučeni. Čuo je da je tamo bio i Nenad Tošić i da je ubijen.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Na pitanje Srabovićevog branioca Šabana Mujčinovića, Svjedok je rekao da ih Vojna policija prilikom privođenja nije zlostavljala, kao i da nije vidio povrede na ljudima iz Puračića koje je zatekao u školi.

Za danas je bilo planirano saslušanje još dva svjedoka, ali se oni nisu pojavili. Tužiteljica Eldina Biuk je kazala da su oni ranije izrazili spremnost da svjedoče i predložila da se izda nalog za njihovo privođenje. Sudija Braco Stupar je rekao da je jedan od svjedoka dostavio dokument da nije radno sposoban. Kazao je da će ova dva svjedoka još jednom biti pozvana, a da će, ako odbiju da dođu, biti privedeni.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nema čiča miča…zločin je zločin i za sve počinjene zločine trebaju odgovarati svi koi su to činili bez obzira jeli srbin, musliman ili hrvat…u prdekanu brale, pa vrti slike u glavi šta si radiou prokletom raru…ajde miljenko govno usrano progovori koju o suzivotu u mz Puračić tokom nesretnog rata

Smoluca,bas si neodgojena mala curica sa kikicama.

Progovori ti o 29-om i 30-om avgustu 1992. Krajnje je vrijeme, vidio si stosta kad si prolazio kroz Dobosnicu..

ovaj predmet u sudu je za sebe slučaj,
dočim njegovo objavljivanje ovdje na portalu je tačno politika Naše stranke lukavačkog odjela,
po uzoru na mentore i kolege u Sarajevu koji su prošle sedmice tražili izjednačavanje žrtve i zločinca u vezi spomen ploče na Kazanima.
Ista propaganda se radi u ovom slučaju gdje su ovi naši sugrađani premlaćivali tamo neke špijune i doušnike koj su radili za agresora.
‘Ako se ne stidiš, radi šta hoćeš’.

I čiča miča gotova je priča za malu djecu.
Ovo su ocito bili amateri za “junake” u Bijeljini,Janji,Doboju,Zvorniku,Brckom,Šamcu,Vlasenici…

adbanner