Zločini u Lukavcu: Ljudi zatvoreni u “Klaonici”

4 min. za čitanje

Izvor: Sud BiH/BIRN

Suđenje: 18. januara 2021.

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Lukavcu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao kako su u srednju školu u ovom mjestu dovođene osobe koje su ispitivane, ali i tučene, te da je vidio kada je tučen jedan stariji čovjek.

Sead Okičić je ispričao kako je do kraja ljeta 1992. godine bio u sanitetskom vodu pri Drugom odredu koji je bio smješten u srednjoj školi u Lukavcu. On je rekao da Vojna policija nije bila tu smještena, ali da su dovodili i odvodili neke osobe koje su ispitivali.

Okičić je istakao da je bio prisutan kada je pretučen jedan stariji čovjek – za kojeg misli da se zove Nikola Jović ili Jovčić – i da su ga potom doveli do njega.

“Doveden je čovjek, kao vreća. Sav istučen i razbijen. (…) Pokušao sam što duže da ga zadržim kod sebe”, kazao je on.

Svjedok je rekao da nije znao ko ga tuče, jer nije mogao ući u tu prostoriju. Nakon što je tužiteljica Eldina Biuk svjedoku pročitala dio njegove izjave iz 2018. godine u kojoj je kazao da je “izašao i vidio u učionici vojne policajce kako tuku jednog starijeg čovjeka”, Okičić je to i potvrdio.

Na upit da li zna šta se desilo sa ovom osobom, svjedok je odgovorio da misli da je preminula tu u školi.

Okičić je ispričao i da poznaje optuženog Refika Morankića, koji je kod svoje kuće u Modracu oformio jedinicu koju su zvali “Fikina jedinica”, kao i da je optuženi “imao nekakav zatvor u klaonici u Modracu”.

Svjedok je potvrdio pročitane dijelove izjave u kojima je naveo da je Morankić tu zatvorio Srbe iz Lukavca, te da su bili tučeni. I sam svjedok je, kako je rekao, jedne prilike bio priveden u “Klaonicu” kada je otišao da razgovara sa Morankićem, te prepoznao neke od zatvorenih osoba.

Morankićeva Odbrana je upitala svjedoka zašto niti jednom nije spomenuo optuženog u iskazu koji je dao 2016. godine, na šta je on odgovorio da ga “niko ništa nije pitao”. Dodao je i da nije u zavadi sa optuženim.

Osim Morankića, optužnica tereti Zijada Srabovića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO), Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Zejnil Karić, nekadašnji pripadnik diverzantskog voda pri Teritorijalnoj odbrani (TO) u Lukavcu, potvrdio je da je sredinom jula 1992. prešao u jedinicu koju je vodio Refik Morankić zvani Fiko i da su se hranili u njegovoj kuhinji.

Svjedok je kazao da je čuo da su neki Srbi bili zatvoreni u “Klaonici”, gdje je otišao jedne prilike i vidio tri čovjeka srpske nacionalnosti, ali da nije vidio povrede na njima.

Nakon što mu je predočena izjava iz 2018. godine u kojoj je naveo da je vidio jednu osobu kako udara drugu, svjedok je rekao da misli da to nije izjavio, te pojasnio da je kazao kako je jedna osoba drugu “jaranski fisnula”.

U unakrsnom ispitivanju Karić je rekao da ne zna Morankićevu funkciju, ali da je pretpostavio da je “on za logistiku”.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je u februaru prošle godine, a Državni sud usljed pandemije koronavirusa nije održavao ročišta u predmetima s većim brojem optuženih.

Podijeli ovaj članak
16 komentara