fbpx

Zločini na općini Lukavac: Uloženi materijalni dokazi

Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je u spis materijalne dokaze.

2 min. za čitanje

Tužiteljica Eldina Biuk uložila je oko 70 materijalnih dokaza, dok su Odbrane u pisanoj formi ranije navele na koje dokaze imaju prigovore.

Tužilaštvo je planiralo da na ročištu pročita iskaze dva svjedoka, ali je Vijeće ocijenilo da za to nisu ispunjeni uslovi.

Tužiteljica Biuk je kazala da svjedok Ratko Marjanović živi u Crnoj Gori i da odbija pozive za svjedočenje, makar i videovezom. Vijeće je sugerisalo da se zatraži od vlasti Crne Gore da privede svjedoka.

Predsjedavajući Braco Stupar kazao je da vještak nije pregledao svjedoka Zorana Todorovića, za kojeg je rečeno da je u bolnici. Kako je naveo, treba biti zatraženo da se obavi vještačenje kako bi se vidjelo da li je svjedok sposoban doći na Sud.

Za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine, optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Za 8. septembar zakazan je nastavak suđenja.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A šta reče onaj šupak Miljenko Blagojevic iz Puračića, nije bilo na području Lukavca i Puračića ratnih zločina…samo rahatluk i baklava…ajde konjino reci nješta

A konjino de je to bilo u lukavcu zlocina. Sem ovo kod Fike sto nije nista. Navedi sta je to jos bilo. A trebalo je bit sta su ti tvoji radili.

Koji si ti provokator. Mucki provokator. Dubre. Dubre jedno. Sto bi reko gosp.Mamic.
Da li se zapuca. U radnoj ceti bi ti meni bio.
Kopao rovove. Pa onda da mozes lajat okolo.