fbpx

Zločini na općini Lukavac: “Tortura u klaonici”

5 min. za čitanje

Izvor: Sud BiH

Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio kako mu je, prilikom sačinjavanja izvještaja o smrti jedne osobe, rečeno da “ne bi trebao napisati da sumnja kako je smrt nastala usljed premlaćivanja”.

Jerko Tunjić je kazao kako je 1992. godine bio dobrovoljac u Drugom lukavačkom odredu, te da je bio referent sanitetske službe koja se nalazila u prostorijama Srednjoškolskog centra u Lukavcu, gdje je također bila i jedinica Vojne policije. Dodao je da nije vidio da je Vojna policija nekoga privodila u svoje prostorije.

Tunjić je ispričao kako mu je u junu ili julu 1992. godine izvjesni Sead Osmanović rekao da ima smrtni slučaj u pritvoru Vojne policije, te ga pozvao da konstatuje smrt. Svjedok je naveo da je nerado otišao, pregledao tijelo, te uočio natečeno lice i zamućene oči.

“Na trupu je bilo puno podliva. Da li podliva ili mrtvačkih mrlja – nisam tad bio stručan za to”, kazao je Tunjić, dodavši da je sačinio izvještaj u kojem “nešto nije konstatovao”.

Pojasnio je kako mu je Osmanović rekao da “ne napiše ništa što ne bi trebalo da napiše”.

“Ne bi trebalo da napišem da sumnjam da je smrt nastala usljed premlaćivanja”, izjavio je svjedok, dodavši kako je u nalazu konstatovao da se radi o naprasnoj smrti.

On je kazao da ga je Osmanović druge prilike također pozvao u klaonicu u Modracu, gdje je pregledao tijelo muškarca, na kojem je uočio mrtvačke mrlje, a moguće i podlive.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo iskaz iz 2016. godine prema kojem je rekao da je bilo očigledno kako je lice premlaćeno do smrti, na šta je Tunjić odgovorio da to ne zvuči kao njegova rečenica i da ne zna da je tako kazao. Naglasio je da misli kako je i taj slučaj naveo kao naprasnu smrt.

Ne mogavši precizirati da li je to bilo prije ili nakon pregleda tijela, svjedok je naveo i da je te prilike bio u kući Refika Morankića, za kojeg je rekao da ga ništa nije pitao, niti je šta od njega tražio.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO), Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Fahrudin Salkić je naveo kako je 1992. godine bio angažovan pri pogrebnoj službi, te se prisjetio kada mu je Sead Osmančić kazao da ima mrtvo tijelo u Modracu, koje je on otišao da preuzme sa svojim vozačem.

“Mi smo imali papire da je u pitanju bio infarkt”, rekao je svjedok, dodavši da se radilo o Nenadu Nediću, kojeg tada nije mogao prepoznati iako ga je poznavao. Negirao je da je vidio povrede na njemu.

Salkić je ispričao da nije išao lično kad je bilo u pitanju tijelo Nikole Jovića, ali da je jedan od uposlenika iz njegove firme otišao u Srednjoškolski centar u Lukavcu i da nije htio preuzeti to tijelo dok nije dobio sve potrebne papire.

Treći svjedok Miroslav Trivić je kazao da su u junu 1992. godine u Lukavcu njega i još jednog muškarca uniformisane osobe stavile u vozilo, te vodile na više lokacija. Jedna od lokacija je, prema njemu, bila ispred kuće Refika Morankića. On je istakao da njega niko nije tukao.

Svjedok je naveo da su mu neke osobe pričale kako je u klaonici bila tortura, tuča, te seksualno iživljavanje. Za Nenada Nedića je rekao da je čuo da je bio u zatvoru u klaonici, te da je preminuo.

Suđenje će se nastaviti 13. februara.

Podijeli ovaj članak
14 komentara
Subscribe
Notify of
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Tu nije potreban komentar,kad se sve zna.

Ko, fol ništa se ne zna.Što ne pronađu badžu i e….a sekretara, da im malo oni ispričaju pričicu.Šta je sa fotografijama iz fiskulturne sale???

Ocito je da je kod nas vrednije srpsko uvo od zivota desetina ubijenih civila i zarobljenih vojnika bosnjacke nacionalnosti. Planetarna je nepravda da se na nasoj opstini sudi pripadnicima Armije, a da o cetnickim zlocinima vise skoro da se ne smije ni pricati. Neka neko navrati do Dobosnice pa neka pita R.M. koji je zarobljen na proboju , pa da vidi sta je dzehenem i sta rade cetnici. Neka neko dođe do H.D. koji je 19. maja zarobljen sa nepunih 15 godina ,premalacivan od komsija koji imaju ime i prezime i trebalo bi da podlijezu zakonu ovde drzave.Za destine ubijenih Doboscana, Jaruscana, Gnojnicana vjerovatno niko nece nikad ni odgovrati, ali barem se moze podic optuznica pa da se barem sacuva istina o velicini zlocina koji Srbi – Cetnici, komsije nase pocinise na opstini Lukavac.

Vidi ovako, dokle god mi svoja nedjela budemo opravdavali tudjim, nama bolje u državi biti neće. Znam ja da je ovo sve ništa za razliku od četničkih zlodjela, ali ipak treba mi svoje lice da čistimo a oni svoje, jer samo u tome ćemo se izdići iznad onih maloumnika koji sebe tudjim opravdavaju i pokazati veličinu. Iskreno, iznenadilo me ovo što sam čitao, jer sam čvrsto vjerovao da smo mi lukavcani bili civilizovan narod. LP iz Bistarca

Ne opravdavam ja nikoga. Ovo djelo su ucinili klosari i kokosari.Dok je TO,Samostalna ceta ,Zivinicki sokolovi i dr. bila ljuti boj sa cetnicima na Dobosnici, Turiji, Gricu ovi smecari su se izivljavali na neduznim Srbima, koji su ostali da dijele sudbinu sa svojim komsijama. Samo je nedopustivo da nijedan Ozrenski Srbin iliti cetnik nije osuđen za sva zlodjela koja su cinili tokom 4 godine rata. Kakva je trenutna politicka atmosfera u BiH i na opstini sumnjam da ce ikada i odgovarati.LP iz Dubostice.

Kontam torta u kladionici?

Sad ce biti tako da se za sve sto se desilo ukljucujuci i ubistva svali na Seada jer ga vise nema.Svi znamo ko je stajao iza toga.Svi ce biti slobodni.Tako se to radi. Pravosudje na nivo.

Posto sam ja realan volio bih da jos neko bude realniji od mene pa makar to bio Milenko blagojevic ili neko od njegovih obozavatelja.Naime radi se o jednom poredjenju i nepravdi koja zraci svuda na ovim prostorima.Na teritoriji Smoluce su za vrijeme ratnih dejstava usla nekolicina vojnika iz Srebrenika tkz diverzanti.Uhvaceni su zarobljeni niko ih nije maltretirao.Smolucki borci koji su ih cuvali su osudjeni na nekoliko godina zatvora.Napominjem da su Srebrenicki borci prilikom razmjene rekli da ih niko nije maltretirao da bi nakon nekoliko godina mijenjali svoje iskaze i po nekoliko puta.Nakon 20 i vise godina podize se optuznica za ubistva i torture Srba u Lukavcu od strane lukavacke i legalne i ilegalne vojske.A sta se jos sakrilo i ne izlazi u javnost to bog dragi zna.Neki od svjedoka nisu ni zivi zbog predugog(svjesnog) cekanja na podizanje optuznice.Jos bi mnogo toga mogao napisati al mi se ne da jer ne znam da li ima jos realnih kao ja ili ima jos Pujda i njegovih advokata.Posle ovih strahota koje su dozivljavali Srbi u Lukavcu mogu reci da je sva sreca sto je Smoluca evakuisana.Realan do bola.

Gledao sam tu razmjenu na LTV. Ne sjecam se sta su tacno rekli zarobljeni pripadnici Armije, mada je logicno da nece rec odma na licu mjesta da su bili muceni. Sto je meni ostalo u sjecanju da su zarobljeni Smolucani koji su trebali biti razmijenjeni za nase borce, odbili da da se razmijene i da ponovo uđu u Smolucu. Realan reci jel tako, bilo ne daj mi lagat.

Da li priznajes da je protiv Bosnjaka bio planiran genocid koji je i izvrsen ?Da li osudjujes velikosrpso svetosavsku ideologiju i ratne zlocince koji su ih pocinili u ime svetosavlja,srpstva i “velike”Srbije ? Ni jedan “realizam”, pa ni tvoj, ne moze postojati na naci-osnovi…

E gospodine Milenko zasto toliko mrznje i mahalaske diskusije.. Sve da si i u pravu ovaj postupak je jedan od stotine koji se odvijaju i kao takvog ga treba ocitovati.. Imam osjecaj da zlocine koji su se desili u manjoj mjeri treba opravdati zbog nekih krupnijih.. Zao mi je sto osjecaj me vodi da takvi kao ti sa jacim intelektualnim sposobnostima ne doprinose boljem sutra u ovoj drzavi

Gospodine Sinisa,govor pravde o teskim zlocinima pocinjenim protiv Bosnjak,drzave Bosne i Hercegovine,bosnjacke kullture i islamske vjere, veliki dio Srba,nazalost, zeli da minimalizira sporadicnim mucenjima i ubistvima pocinjenim u OBRAMBENOM RATU. Da bi se pravda dostigla,potrebna je kolektivna katarza srpskog naciona i politicki konsenzus politickih stranaka i srbijansko-srpske ineteligencije.Potrebana je katarza njemackog tipa. Njemacka nacija,intelektualci i politika su bili i ostali jedinstveni ,ne samo u osudama prema zlocinima i genocidu nacista,priznavanju istih i dubokom kajanu,nego je to ostao kamen temeljac snazne i demokratske Njemacke u kojoj mnogi nadju utociste,zivot dostojan covjeka i dusevni mir.Pisem ovo jer dobro poznajem “materiju”.NE POSTOJI NI JEDAN JEDINI DAN a da se u svim medijima,skolama ,kulturalnim zbivanjima i SVIM institucijama ne ponavlja tesko kajanje prema zlocinima koje su nacisti pocinili, i formirane odlucnosti da se to NIKADA I NiKOME ne desi. Ali ne treba ici u proslost.Pogledaj i slusaj sta se dogadaj u Srbiji,BiH-i,Kosovu,Crnoj Gori.Naoruzana Srbija i veliki dio srpskog naroda,predvodjeni nacionalistickom inteligencijom,politikom i Srpskom pravoslavnom crkvom,kako bi ponovo zapalili ovja dio Balkana. podmece oganj pod izlikom da rjesavanja “srpskog pitanaja”.Po njihovoj ideologiji,rjesenje lezi u unistavanju SVIH drzava ovog dijela Balkana i priznavanju dominacije srpskog naroda,vjere i politike.Od te politike,stradalo je,strada i stradace jos mnogo toga dok se ne prizovu pameti.
Malo je Canaka,Jovanovica, NINA-a,DANAS-a,VREME-na da bi zavladao mir ,suzivot i blagostanje koje je potrebno SVIMA, tebi,meni i svima koji se komentarima komuniciraju na ovome portalu. Ogromnu vecinu da sada i ne pominjemo.NIKADA i NIKOGA NISAM MRZIO,niti cu. Duboko sam uvjeren da cemo najbolje doprinijeti miru i boljem sutra ove NASE DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE,ako budemo samo ISTINU zborili i u skladu s njome radili i zivjeli. Zdravo mi bio ,Sinisa ,ma gdje bio i zivi u miru!

*** ti ne zasluzujes nikakav komentar na ove tvoje nebuloze jer ti nisi svoj.Pun si mrznje i odvratnih komentara na racun tvojih bivsih sunarodnika.Uzmi Stanimira pod ruku i pravo u dzamiju da ucis abdest.

Isao sam i idem i u dzamije,na bajrame,dzenaze,slusam ezane i postujem abdest.Abdesti se uzimaju ,a uci se poslije.Bar bi treb'o to da znas.Ponovo pises”bivsih sunarodnika”,a time jos jednom proglasavas sebe i svoje-bivsim.Zbog nedostatka intelekta i naobrazbe,izvrgavas samog sebe ruglu.I kada bi primijenio imalo abdestnog pravila bio bi i tjelesno i dusevno cistiji i,najvjerojatnije,pametniji ili mnogo manje -nebulozan.