fbpx

Zločini na općini Lukavac: Tjerali zatvorenike na oralno zadovoljavanje

5 min. za čitanje

Izvor: Sud BiH/BIRN

Na suđenju za zločine počinjene u Lukavcu 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako je u Srednjoškolskom centru i objektu “Klaonica” vidio dovođenje zatvorenika, te prisustvovao maltretiranju.

Svjedok S-2 ispričao je da je bio raspoređen u jedinicu Vojne policije u Lukavcu, u službi čuvanja objekta.

Tokom čuvanja Srednjoškolskog centra u Lukavcu vidio je dovođenja civila srpske nacionalnosti, kao i maltretiranje jednog od njih po imenu Nikola, koji je dan-dva nakon toga iznesen mrtav.

“Mene je probudila buka, galama, smijeh, ustao sam… i na suprotnoj strani stoji više vojnika, među njima i Amir Belami. Tu je bila ambulanta, vidio sam doktoricu, plava je bila, vidio sam i Ahmeta, igrao se elektrošokerima, a ovaj stariji zatvorenik sjedi na stolici. Ahmet je dodirivao njegove ruke, vrat, čovjek se trzao od udaraca struje”, ispričao je svjedok.

On je rekao da je ujutru izašao u grad, a po povratku u centar vidio je pogrebno društvo ispred i čovjeka na nosilima. Kasnije je, kako je kazao, saznao da je bio u pitanju Nikola, kojeg su noć prije maltretirali, a za kojeg su rekli da je ubijen od strane drugog zatvorenika, jer oni nisu dobro čuvali prostorije.

U Srednjoškolsom centru je proveo oko mjesec dana, nakon čega je otišao u komandu, u naselje Modrac, gdje je u blizini bio objekat “Klaonica”, koji su zvali i “Fikin zatvor”, gdje su također držani zatvorenici.

Jednu je noć, tvrdi svjedok, sreo Seada Osmanovića zvanog Geler. On je bio sa Abidom Arapčićem i još jednim čovjekom u radnom odijelu, za kojeg su kazali da je vojnik koji je pobjegao s linije i da ga treba odvesti u “Klaonicu”, što je i uradio s Abidom, rekao je svjedok.

“Prilazim poslije, vidim – Arapčić bez gornjeg dijela uniforme, ima rukavice bez prstiju i udara tog čovjeka. Utom dolazi Sejo Geler i pita: ‘Je li priznao šta?’, on kaže: ‘Nije.’ I vode ga u drugu prostoriju, stavljaju lisice i dižu ga na kuku”, prisjetio se svjedok, dodavši da se tu nastavilo njegovo maltretiranje i da je u prostoriji bilo još vojnika, kao i svjedok S-1.

Svjedok je objasnio da je dan nakon toga sreo komandira Seada, koji mu je iz auta na mostu kazao da je taj čovjek mrtav. Tokom boravka u objektu “Klaonica” svjedok je, tvrdi, vidio kako je Amir Belami natjerao zatvorenike da jedan drugog oralno zadovoljavaju.

On se prisjetio i dolaska jedne žene, koja je došla kod objekta komande tražeći svog supruga. S-2 je rekao da je kasnije saznao kako je njen suprug bio zatvoren u objektu “Klaonica” te da je umro.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Morankićev branilac Senad Bilić više puta je ukazivao na razliku u iskazu koji je svjedok dao 2016. godine, a u kojem nije spomenuo da zna za imena zarobljenika, niti je spomenuo oralno zadovoljavanje. Svjedok je kazao da je tačno ono što govori danas i da je razlika moguća samo ukoliko ga tada nisu ni pitali tako.

Tužilaštvo je objasnilo da će za potrebe izvođenja dokaznog postupka trebati još samo dva do tri ročišta.

Suđenje će se nastaviti 7. aprila, kada je planirano saslušanje tri svjedoka Tužilaštva BiH.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
16 komentara
Subscribe
Notify of
16 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jedna od bezbroj priča čija je poruka da je rat užasna stvar u kojoj je zločina i zločinaca bilo na svim stranama. Zločinci su neljudi koji su svojim nedjelima ukaljali obraz svima i zaslužili su osudu prije svega svojih sunarodnika u svojim sredinama. To se ipak neće desiti jer su zbog opljačkanog novca i “zasluga” oni uglavnom moćni a na eventualne osuđujuće presude će se gledati kao nepravdu koju su im učinili zli momci u sudu a kao pripadnici drugog,u ratu neprijateljskog naroda.

Čiji ste Vi sunarodnik i ko je Vama ukaljao obraz ? I da li ste javno u svoj sredini osudili zločince i “ukaljače” Vašeg obraza ? I da li je nečiji obraz crven i bridi od stida ili šamara?
A ,o moćnicima se može kazati da imaju svoje ime,prezime,rodoslovlje, politiku i one koji su im pljačku omogućili i od nje ubiru dividende.Svakojake…

Crnogorac,ti si bolestan. Mrtvima je, kazu,sve jedno sto su mrtvi,pate oni koji su zivjeli pored njih. Tako je i sa glupima. Liječi se čovječe, ne zbog mene

.

Ravnogorac,ti si ” Čeedo”.A pored “Čeeda” pate i živi i mrtvi čestiti insani .Tako je sa “Čeedama”. Tu ni lijekovi ne pomažu. I na balegaj ,”Čeedo”,makar zbog ekologije…

Milenko
Uvijek se iznenadim vasim komentarima. Nazalost neugodno. Totalno ne mogu shvatit kakve li ste vi traume prozivili ili jos uvijek prozivljavate.

On je nazalost rodjen sa ovakom mahanom sto bi reko on na cistom bosnjackom.Takvima kao on nema vise pomoci(ja se nadao da ce ga kovid 19 uhakat al nazalost !!!!!

Nema bošnjačkog jezika, već Bosanski jezik.Vama dvome ( R i D ) nikako da postane jasno da vas nisu kivni samo Bošnjaci, već svi narodi sa kojim ” nebeski narod” iz bivše jugoslavije imao kontakt .Nego vodi se primjerom autora ovog naslova i Jugoslovena iz Puračića pa daj imena zloćinaca iz svog lokaliteta, da bagru smjestimo gdje treba .Jasno da će veličina zatvora prema etnici biti proporcionalna visinama kazni izrečenih u Hagu.

Ono što dobronamjerni insan zna, “realni “antipod ne zna, i neće da zna. Još 1631. Muhamed Hevai Uskufi-Bosnevi,bosanski pjesnik , je napisao “BOSANSKO-TURSKI RJEČNIK”. Pisan je u stihu. 2011.godine je u Tuzli štampano reprint-izdanje istog u ograničenom broju primjeraka. Imao sam sreću da kupim jedan primjerak ovoga juvela kulture bosanske pisane riječi.
Moj dobri Balaševiću, Anam Onom se haman od “nebesa zanebesalo”.
Prohlupo je on poodavno pa bulazni.
Maksuz selam Tebi, Balaševiću !

Milenko pozdrav i za Vas iz ramazanom okupanog Lukavca.Miris toplog samuna je lijep i ovdje al nije ko iz Suljagine pekare.Ne brini za ove negativce po portalu i uzivaj u svom pisanju i bečkim šetnjama.

Jao, madamojzel Danijela,zaista Vas žalim što ste neugodno iznenadjena,a i uvredjena ! Izgleda da patite od sindroma S.Šojić. I Vi niste za traumatologije,nego(nažalost) za … Biva, nije Vam lahko !

ovaj slučaj je sljedeći primjer otprilike:
dok su je silovali žena, iako premlaćena, poderaše košulju jednom od siledžija

Zarobljeni pa ubijani i mučeni Srbi nisu bili pripadnici VRS niti učesnici u ratu. Oni nisu nikoga ubili niti silovali. Jedini grijeh im je bio što su pripadnici drugog naroda iako slučaj Šahat Aziza i tu pravi izuzetak. Bolesnici koji su pravili ova nedjela uzimajući sve u obzir bacili su ljagu na obične i čestite pripadnike ABiH. Niti su branili nejač,niti su ratovali ali su zauzvrat mučili i ubijali civile. Tako je bilo i u RS,nema tu razlike u načinu i sistemu. Rat je pojava kada pametni zaćute,budale progovore a fukara se obogati. Svi se možemo naći u toj formulaciji.

Ima razlike itekako, Jugoslovenu moj. Vojska Rs je planski progonila Bosnjacki narod, dok su zlocine na Lukavackoj opstini radili kokosari u vojnickoj uniformi.Dok je ozrenska bratija bjesomucno udarala na nasu opstinu, stanovnici Smoluce su mjesec dana slobodno se setali po Lukavcu. Razlika je drasticna , zar ne ?

Kada se prisjetim tih dana kada sam bio svjedok maltretiranja muslimana u Podrinju te neljude bih i ja nazvao kokošarima u vojničkoj uniformi. Tzv. major Vojkan kao glavni u tom zločinačkom pohodu nikada nije viđen na liniji a bio je strah i trepet za muslimane u Janji i Bijeljini.Lično bih volio znati zašto nikada nije odgovarao za ta nedjela a tebe bih pitao u čemu se razlikuju on i Zijad Srabović? Srabović je,kako to zvanični spisi kažu bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane,znači važan dužnosnik vojne vlasi ABiH. Bio je dio sistema vlasti za razliku od Vojkana za kog su pričali da je major u Arkanovoj gardi koja je imala status paravojne formacije. Kao takva je u par navrata protjerana sa teritorije RS čemu svjedoče tekstovi i svjedočenja lako dostupni na internetu. Ipak,to ništa ne mijenja. I jednom i drugom mjesto je iza rešetaka. Neću reći da će ih stići Božija kazna jer u to ne vjerujem a volio bih da nisam u pravu.

Vjerovatno nema velike razlike između Vojkana i Zijada. Osim sto je Vojkan svoju silu prosipao citav rat ,a odiseja ovog potonjeg je zavrsena na pocetku. Vidim da si realan covjek, ipak moras praviti razliku između sistemskog projketa unistenja Bosnjaka na prostoru danasnje RS i slucajeva poput Zijada i company..Barem na Lukavackoj opstini ta razlika je bila ocigledna, za druge opstine necu garantovati. Dok su pripadnici VRS sa Ozrena klali i pekli ljude ( nije laz, u mom mjestu se desilo ) prilikom ulaska u nasa sela, mi pripadnici Armije BIH smo hranili civile koji su ostali na Ozrenu prilikom operacije Uragan 95..Lijep pozdrav

Djeluje mi kao svedski akcioni.