fbpx

Udruženje logoraša reagovalo povodom hapšenja Meškovića: Dugo smo ovo čekali

2 min. za čitanje

Hapšenje Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, u okviru akcije “Memori” s odobravanjem su dočekali u Udruženju logoraša Mostar. On već godinama upozoravaju na nelegalne aktivnosti Meškovića, njegovog prethodnika, kao i vrhuške Saveza logoraša.Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Mostar, za klix kaže kako je današnje hapšenje “aktuelnog, nestatutarno izabranog predsjednika Saveza logoraša u BiH dugo očekivano od strane članova Udruženja logoraša Mostar”.

“Dugi niz godina smo kroz svoje aktivnosti ukazivali na nezakoniti rad kako sadašnjeg predsjednika tako i njegovog prethodnika Murata Zahirovića. Oni su svojim djelovanjem doveli logoraše do toga da isti nemaju nikakav status, niti su priznati kroz zakone kao žrtve proteklog rata. Više puta smo upozoravalo nadležne institucije i ministarstva na takav nezakonit rad i na zloupotrebu Saveza u lične svrhe”, kazao je Hajdarović.Kao šlag na kraju nelegalnih aktivnosti, dodaju mostarski logoraši, je osnivanje Muzeja genocida kao jedne privatne institucije.

“Zloupotrebom sredstava Saveza Meškovića je grantom dodijelio sredstva za njeno osnivanje. Zloupotreba je i način da je eksponate u navedenim muzejima prikupljao putem saveza te iste dao toj privatnoj organizaciji. Udruženje logoraša je ohrabren današnjim hapšenjem i vjeruje da će pravna država napokon reagovati na sve zloupotrebe koje se godinama već dešavaju dešavaju”, navodi on.

Zaključuje kako su uhapšeni u današnjoj akciji FUP-a svojim djelovanjem nanijeli nemjerljivu štetu Savezu logoraša u BiH i svim logorašima u Bosni i Hercegovini.

“Napokon je došlo vrijeme da se ovakvim despotima u različitim udruženjima u našoj državi stane na put, a njihov rad uvede u zakonske okvire”, zaključio je on.

Podsjećamo, predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković jedan je od osumnjičenih u sklopu akcije kodnog naziva “Memori”. On je priveden je u prostorije Federalne uprave policije (FUP) zajedno s četevro saradnika. (klix)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments