fbpx

Tužilaštvo TK: U slučaju ubice Sulejmanovića sve je rađeno po pravilima

3 min. za čitanje

Na zajedničkoj konferenciji za medije Tužilaštva Tuzlanskog kantona i MUP-a TK prezentovani su relevantni nalazi i rezultati istrage u vezi sa trostrukim ubistvom i tri pokušaja ubistva u Gradačcu 11. avgusta 2023. godine.

“Masovno ubistvo koje je počinio Nermin Sulejmanović je karakteristično i po okrutnom ponašanju prema žrtvi, prema ženi, koje se sada naziva femicid, a vezuje se za nasilje u porodici. U startu je svima nama bilo jasno da se radi o tri ubistva i tri pokušaja ubistva, koje je počinio čovjek koji je isti dan nakon počinjenja tih djela izvršio samoubojstvo, vama je dobro poznato da Tužiteljstvo ne može voditi istragu protiv mrtvih osoba. Ali ta masovnost tog zločina sa elementima okrutnosti koje sam spomenuo, interes javnosti i javni interes jeste da se što više rasčisti odnosno rasvijetle sve okolnosti koje su pratile taj težak zločin, u vezi s onim što se prethodno događalo a veže se za uključenost agencija za provođenje zakona a i Suda u prethodno provedenoj proceduri koju ste vi posebno potencirali. Po Zakonu mi imamo izuzetnu saradnju s Upravom policije TK, mi smo se odredili da upravo tu agenciju angažiramo, te je od najstručnijih osoba formiran tim kojim je u tom momentu rukovodio postupajući tužitelj i više iskusnih službenika”, kazao je glavni kantonalni tužitelj, Tomislav Ljubić.

Nametala su se određena pitanja koja se nisu mogla rasčistiti bez poduzimanja radnji dokazivanja, prikupljanja spisa i svega ostalog što je potrebno da se odredi prema tim relevantnim činjenicama, koje javnost iskazuje potrebnim da se saopšte, napomenuo je tužitelj, piše tuzlanski.ba.

“Ni u jednom momementu za vrijeme rada ovog istražnog tima nismo imali dvojbi u pogledu stručne sposobnosti i profesionalizma u provođenju tih radnji, bilo je nekih pritisaka od drugih, preporuka da se uključe druge agencije. Bile su uključene, pomagale su nam”, pojašnjava Ljubić.

Je li bilo propusta?

“Generalno gledano, u okviru dokaza koje smo pribavili, mi smo došli do zaključka da nema protupravnog djelovanja ovlaštenih službenih osoba iz PU Gradačac, niti protupravnog djelovanja suca koji je radio na ovom predmetu. Zaključili smo da toga nema. Mi kao Tužiteljstvo nismo ni ovlašteni da izlazimo izvan okvira te procjene. Da li će te ovlaštene osobe, eventualno Suda biti izložene nekoj drugoj proceduri, to nije naše pitanje”, zaključio je glavni tužitelj Ljubić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments