Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv sedam osoba zbog štete nanesene Elti MT

3 min. za čitanje

Tužilaštvo TK podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koja se terete da su u septembru 2008. godine počinila nekoliko krivičnih djela na račun kablovske televizije ELTA MT, kazao je Nihad Halilčević – tužilac Tužilaštva TK.

Kako saznajemo riječ je o zaposlenicima lukavačkog kabl operatera BHB, a terete se: Hadžić Abdulah, Skokić Eldar i Zohrović Edin za krivična djela teške krađe. Za krivično djelo podstrekivanja na počinjenje teškog krivičnog djela Tužilaštvo TK tereti Dragu Jurića, Ivicu Mijatovića i Ešefa Oštrakovića dok se Enes Dugonjić tereti za krivično djelo prikrivanja.

Sva navedena krivična djela počinjena su u septembru 2008. godine a na štetu kablovske televizije Elta MT koja je u vlasništvu Muhameda Tokače. Prema Krivičnom zakonu FBiH onaj ko podstrekava krivično djelo tretiraće se kao da ga je sam počinio. Stoga, ukoliko Tužilaštvo TK dokaže da su ove osobe počinile krivična djela za koja se terete, prijeti im kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina. Kablovi su prvo presječeni u istočnom dijelu grada Tuzle u naselju Sjenjak kada se moglo posumnjati na prve počinioce ovih krivičnih djela. Još tada su na licu mjesta ostavili tragove što je olakšalo otkrivanje njihovog identiteta.

Krug ljudi koji su još tada poznavali mrežu kablovskog sistema Elta MT bio je ograničen što je dodatno olakšalo istragu. Građani su drugi put uznemireni kada je do presijecanja kablova došlo u zapadnom dijelu grada. I tada je o svemu obaviješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova TK a uviđaj su izvršili pripadnici krim policije. Počinilac je ovoga puta, prema nađenim predmetima na licu mjesta, pokušao zapaliti vatru tako da bi presječeni kablovi u potpunosti izgorjeli, no zamisao nije sproveo u djelo. Sanacija štete na Sjenjaku iznosila je oko 3 000 i 5 000 KM a isto toliko je plaćeno i za sanaciju oštećenja u Rudarskoj ulici. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona ističu da bi se u roku od 8 dana Općinski sud u Tuzli trebao izjasniti o ovoj optužnici od čega će zavisiti i dalji tok procesuiranja predmeta.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

sekund je falio da budu bjeni od naroda kad smu poceli sjec kablove

jel to e*** d*****c iz puracica?

adbanner