Podignuta optužnica protiv osoba nastanjenih u Lukavcu zbog krivotvorenja novca

2 min. za čitanje
Ilustracija

Optužnica je podignuta protiv Elvedina Pašića (23) iz Tešnja, Adela Ljevakovića (23) i Sajde Ćorić (19) iz Tuzle, nastanjene u Lukavcu.

Optužnica tereti Elvedina Pašića da je neutvrđenog dana u januaru 2011. godine, došao u posjed jedne krivotvorene novčanice u apoenu od 100 KM, za koju je znao da je krivotvorena, ali to nije prijavio policiji, nego je navedenu novčanicu zadržao za sebe. Kako se dalje navodi, Pašić je navedenu novčanicu dao svom prijatelju Ljevakoviću, koji je 24.01.2011. godine u jednom kafiću u općini Tešanj, ponudio Sajdi Ćorić da tu novčanicu, za koju joj je prethodno rekao da je krivotvorena, zajedno stave u opticaj, a da novac dobijen razmjenom te novčanice međusobno podijele, na šta je optužena Sajda Ćorić pristala.

Nakon ovog dogovora, optuženi su se odvezli u jedan ugostiteljski objekat na području Doboj Juga, gdje su stavili u opticaj krivotvorenu novčanicu, na način da su račun za piće platili navedenom novčanicom, nakon čega je konobarica, ne sumnjajući u ispravnost iste, vratila kusur. Zbog svega navedenog, optuženi Elvedin Pašić se tereti da je znao da je lažan novac načinjen pa to nije prijavio nadležnom organu, a optuženi Adel Ljevaković i Sajda Ćorić da su zajedno stavili u opticaj lažni novac kao pravi, čime su počinili krivično djelo krivotvorenje novca. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(SodaLIVE.ba/Tužilaštvo BiH)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Treba ovo kažnjavati. Ali “neke ljude” (vjerovatno svi znaju koje) uhvate sa punom aktovkom lažnih eura i skoro da nikom ništa.
AL NE PITAM SE JA NI ZAŠTO.

Pa nisu oni krivotvorili novac nego “potrosili” JEDNU novcanicu koju su vjerovatno i oni naletjeli. Ja koliko mogu zakljuciti i oni su je “popusili” od nekoga a istraga umjesto da ide tim putem i trazi odakle dolaze krivotvorene novcanice, podize optuznicu protiv njih trpa njih u zatvor da pokaze kao daoni nesto hebeno rade.
Ja vjerujem da ce tu dobro odraditi optuznici a ne ko Covicu kojem su namjerno sje*ali opruznicu kako bi ga oslobodili.
Na kraju i sta ocekuju od tih ljudi? Kada nalete na krivotvorenu novcanicu da je “predaju” policiji i popuse “stoju”?
Pa nije kod nas standard takav da se tek tako odreknemo 100 KM.
Drzava bi trebala da da barem 75% vrijednosti krivotvorene novcanice ko je preda (normalno uz istragu odakle ju je dobio da ne bi jedni stancali krivotvoren novac i uvaljivali ga drzavi 🙂
Ja da naletim na isto – i ja bi je poslo dalje. Niko nije lud da “baci” 100 KM.
Kakvo nam je tuzilastvo za 100 krivotvorenih KM (koje nisu cak oni ni krivotvorili nego posrkali usput) se ide u zatvor a za milionske kradje PORAVOG novca – kuci na terevenku na kojoj zajedno sjede bivsi optuzeni (Covic), tuzilastvo, sudije i “elita” iz stranaka.
Fuj drzave i govna.

nemogu vjerovat da niko na sudu ne postavlja pitanje odakle njima tih 100 maraka kao da su ih oni napravili,znaci za sud je slucaj zavrsen a novac se i dalje stampa.boze sacuvaj drzave.

adbanner