fbpx

OŠ Prokosovići: “Majka započela medijski linč na našu školu i njene uposlenike”

4 min. za čitanje

Nakon našeg teksta u kojem smo obavijestili javnost o djevojčici koja prema riječima njene majke mjesecima trpi maltretiranje i uvrede u područnoj školi Orahovica, javnosti se putem Facebooka obratio kolektiv škole. U nastavku bez korekcija možete pročitati “demant” iz OŠ Prokosovići.

Nedavno su se u medijima pojavili natpisi o vršnjačkom nasilju u našoj školi, odnosno u Područnoj školi u Orahovici. Ističemo da mediji nisu na adekvatan način prenijeli informacije o samom događaju, kao i o aktivnostima koje je škola poduzela u vezi istih. Napominjemo, medijima se obratila S.M. , majka učenice sedmog razreda naše škole, izjavljujući da je nad njenom kćerkom počinjeno fizičko i psihičko nasilje, koje je škola prikrivala, te da je zbog toga djevojčica pokušala izvršiti samoubistvo. Međutim, škola do nedjelje, 28. maja nikada nije zaprimila ni jednu prijavu o bilo kakvom obliku nasilja nad djevojčicom sedmog razreda. Iako S.M. navodi da je život njene kćerke, a naše učenice ugrožen i da se djevojčica nije dobro osjećala, ona ju je ipak poslala u školu dan nakon nemilog događaja. Također, S.M. je iznijela brojne optužbe i neistine na račun direktora škole, pedagogice, učiteljice Aide Halilović i razrednika Damira Tufekčića.

Ovom prilikom želimo da se očitujumo o navodima u medijima o „prikrivanju i neadekvatnom reagovanju po pitanju vršnjačkog nasilja.“

Po saznanju o nemilom događaju, koji se dogodio u dane vikenda u kasnim večernjim satima, škola je poduzela sve mjere u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti učenika i Protokolom o prevenciji međuvršnjačkog nasilja. U dogovoru sa MUP-om Lukavac, u utorak, 30. maja organizovan je sastanak sa učenicima, njihovim roditeljima i inspektorima MUP-a Lukavac. Svi roditelji i učenici su pristali na ovakav vid saradnje i iznalaženja najboljeg rješenja za nastalu situaciju. Međutim, majka S.M. nije bila zadovoljna načinom odvijanja sastanka i isti je samovoljno i demonstrativno napustila zajedno sa svojim suprugom i kćerkom. Nakon što je napustila sastanak, majka S.M. je započela medijski linč na našu školu i njene uposlenike, plasirajući neistine, javno iznoseći detalje sa sastanka i javno objavljujući imena naših učenika koji su učestvovali u ovom događaju. Time je naše učenike, uposlenike i školu u cjelini izložila verbalnim napadima, prijetnjama i uvredama, narušavajući njihovo zdravstveno stanje i bezbjednost u školi.

Škola je poduzela sve mjere u oviru njenih nadležnosti i provodi propisane procedure. Upoznate su sve relevantne institucije. Također, nadležni organi obavljaju istražne radnje o ovom događaju o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Naglašavamo da je ovakvim iznošenjem neistina trajno narušen ugled naše škole, te ličnost i dignitet naših nastavnika i menadžmenta škole. Javno ističemo da su učiteljica Aida Halilović, nastavnik Damir Tufekčić., pedagogica i direktor odgovorne osobe koje svoj posao obavljaju savjesno i u najboljem interesu svakog učenika.

Također izražavamo žaljenje što je došlo do ovakvog nemilog događaja i tvrdimo da će naša škola nastaviti da radi na suzbijanju i prevenciji svih oblika neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u cilju zaštite svakog učenika, a to je moguće samo uz dobru saradnju sa roditeljima.

Apelujemo roditeljima da svoje roditeljske uloge preuzmu odgovorno i aktivno se uključe u život svoje djece jer škola ne može, niti ima obavezu pratiti i nadgledati aktivnosti djece u njihovo slobodno vrijeme.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Vec vrsi medijski linč preko tik toka.

Roditeljima malo svih ovih godina da maltretiraju nastavnike i sve svoje neuspjehe u odgoju pripisuju nastavnicima Dosta više.Škole imaju Pravilnike po kojima rade…sve zakonski i ništa ne prolazi nekažnjeno.Zato su nam djeca ovakva kakva jesu.Treba roditelje ispitati,provjeriti i kazniti…da malo smanje doživljaj da su i doktori i nastavnici i upravnici…sve su oni.Samo mobitel daju djeci i to je njihov odgoj.

Pogledajte joj profil na FB i bit ce vam jasno da ona zaista želi lični publicitet.

Ovo je škola koje je meni usadila prve obrazovne temelje i iz koje nosim najljepše uspomene i to kako na samu školu, tako i na nastavnike, a jedan od njih je danas direktor.
Uvaženoj majci koja je pokrenula ovaj medijski linč ukazujem da je odgoj djeteta prvenstveno na porodici.
Kada postoji sinergija kućnog odgoja i obrazovanjea kakvo pruža i naša osnovna škola, ishod su uspješni ljudi.
Škola u Prokosoviću ima nas puno svojih bivših đaka, sada ljudi i žena ostvarenih na različitim poljima, koji o tome svjedočimo.