fbpx

Određen pritvor za tri osumnjičene osobe iz Lukavca

2 min. za čitanje

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Roberta Jusića (32), Avdiju Halilovića (41) i Mustafu Selimija (34), svi iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i iznuda u pokušaju. javlja Tužilaštvo.

Istraga je otvorena i protiv Džemajila Jusića (56), koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, te je raspisana potjernica za još dvije osumnjičene osobe koje su trenutno nedostupne organima krivičnog gonjenja.

Oni su  osumnjičeni da su u periodu od kraja 2022. do aprila 2023. godine, koristeći društvene mreže i internet aplikacije, upućivali ozbiljne prijetnje  i ugrožavali sigurnost više osoba koje žive u BiH ili inostranstvu, te  su pokušali iznuditi veće iznose novca od tih osoba. Prilikom video komunikacije na društvenim mrežama su  tim osobama, uz ozbiljne prijetnje, pokazivali različito naoružanje kojim će ih napasti.

Svemu su prethodili određeni neriješeni odnosi između osumnjičenih i jedne osobe, te pokušaj njihovog mirenja od ugledne osobe iz romske zajednice u BiH i inostranstvu (tzv. romski sudija), a kojem su nakon toga otvoreno i javno prijetili u video komunikaciji koja je emitovana uživo na društvenim mrežama.

Podsjećamo, u akciji Federalne uprave policije i Tužilaštva TK, provedene uz asistenciju MUP-a TK, uz naredbu nadležnog suda, su izvršeni pretresi na više lokacija u Lukavcu i Tuzli, nakon čega su ove osobe lišene slobode.

Nakon kriminalističke obrade su uz izvještaj o počinjenim krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva, Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

U toku su različite istražne radnje i vještačenja.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments