fbpx

Nakon jučerašnjeg hapšenja: U toku saslušanja osumnjičenih za kriminal u GIKIL-u

4 min. za čitanje

Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora, Ivan Vukšić, koji je nezakonito izabran u ovo tijelo te sekratar lukavačkog GIKIL-a Erna Mehmedović, predati su danas u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK i tokom cijelog dana traje njihovo saslušanje, javlja Faktor.

Svi oni su jučer uhapšeni zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, milijarder indijskog porijekla, koji živi u Velikoj Britaniji te ih se tereti za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Tužilačke odluke

– Tek nakon što tužilac završi ispitivanje svih osumnjičenih, bit će donesene odluke o tome hoće li, i za koga, biti zatražen pritvor ili određene mjere zabrane. To sve zavisi od toka ispitivanja – rekao je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Da je bila dostupna našim organima gonjenja jučer bi bila uhapšena i Shristi Mittal, Pramodova kćerka, koja je zajedno s Bunozom i Pavkovićem bila u nadzornom odboru na čijem je čelu bio njen otac, a na nelegalnoj Skupštini GIKIL-a, održanoj u septemebru, izabrana je za predsjednicu Nadzornog odbora.

Jučerašnja hapšenja uslijedila su nakon što je, u dva navrata, proširena istraga protiv Pramoda Mittala i njegovih saradnika, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya. Mittal, Das i Bhattacharyya se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovorne osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac.

Ispitivanje Mittala

– Na istražnom ročištu održanom 1. novembra advokatski tim Pramoda Mittala dostavio je dokaz da je njihov klijent u bolnici zbog problema sa srcem i tako opravdali njegovo odsustvo. Tužilaštvo će insistirati na njegovom salušanju na okolnosti proširene istrage, a potom se može razmotriti i daljnji tok istrage u odnosu na njegovu kćerku, koja nije u BiH – rekao je Arnautović.

U Tužilaštvu navode, da su osumnjičeni svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacioni postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužilaštva kao vođa grupe za organizovani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka Skupštine društva.

Mittalova kriminalna grupa je osumnjičena za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu, kao i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a. Da bi dostigao taj nivo kapitala koji bi mu garantovao većinska upravljačka prava, a koji je, prema ugovoru, bio obavezan dostići, GSHL je u GIKIL trebao uložiti 46 miliona KM, međutim, to nikada nisu učinili.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve je ovdje jasno i svi znamo da je Sekretar kompanije imao saznanje da je GHSL u likvidaciji jos od jula 2018 i bila je duzna pismeno skrenuti paznju na nezakonito djelivanje NO i Mitala ili dati ostavku.
Uprkos tome , Mital dolazi u 2019 i iznosi enormno novac, a stara Uprava drustva ni da prstom mrdne, tek kad im je plata dosla u pitanje , onda se malo trznuli. Mital imenuje novu upravu drustva i postavlja poslusne al totalno nesposobne kadrove koji imaju cijeli set gubitnickih radnji Z.F, S.I. , E.D. Oni i danas rade striktno po njegovim instrukcijama…pa je pitanje i nelegalnog rada ove uprave ?
Takodje da bi izbjegli upozorenja na dovodjenje firme u kolaps
i moguce zaustavljanje zbog neulaganja u sirovine i odrzavanje postavili su kontraverznog i podobnog
a pritom i nesposobnog A.B..
Danas fabrike sve teze rade i moguce je sve najgore…neka nam je Bog na pomoci.

Imal tu jaske dugonjica

Hahahahahahahaha.
Nema, ali ce biti svi clanovi uprave i svi sekretari od 2004 do danas.