fbpx

Nakon Bijedića i Čačkovića, saslušan Edin Delić, oduzet mobitel

3 min. za čitanje

Edin Delić, načelnik Lukavca i stranački kolega Envera Bijedića, saslušan je u prostorijama SIPA-e u svojstvu svjedoka, saznaje Klix.ba.

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je skupa s još pet osoba, a Tužilaštvo TK i SIPA ih sumnjiče za privredni kriminal u Rudniku soli u Tuzli.

Dok traju pretresi na nekoliko lokacija, u prostorijama SIPA-e saslušan je i aktuelni načelnik Lukavca i član Socijaldemokrata BiH Edin Delić.

Kako nam je on potvrdio, saslušan je u svojsvu svjedoka, a nakon što je prisluškivanjem njegovog telefona ustanovljeno da je obavio razgovor s jedim od osumnjičenih.

“Saslušan sam u svojstvu svjedoka vezano za istragu koja se vodi u vezi s javnom nabavkom za bušotine na Rudniku soli u Tuzli. Iz onoga što sam pitan i što mi je predočeno, nema nikakve konekcije između predmeta i mene”, kazao je Delić za Klix.ba nakon saslušanja.

On je naveo da su istražitelji bili korektni, iskazavši primjedbu na oduzimanje njegovog mobilnog telefona.

“Traženo mi je da omogućim uvid i kopiranje s aparata. Smatram da je to kršenje prava svjedoka u istražnom postupku te da on ne sadrži samo informacije za istražni postupak, već niz stvari koje sežu u privatnost. Istražiteljima sam stavio na znanje da sam pred njima spreman ustupiti bilo koji podatak, jer ne krijem ništa”, naveo je Delić.

Dodao je i da tokom saslušanja nije čuo elemente na kojim se temelji postupak koji se trenutno vodi.

“Ne bih prejudicirao rezultate istrage, ali sve što mi je predočeno podsjeća me na predmet u kojem nema ničega. Podržavam rad Tužilaštva TK i SIPA-e i neka svako odgovara ako je prekršio zakon, ali skrećem pažnju da smo svjedoci masovne zloupotrebe istražnih postupaka, a primjer je i slučaj Dženana Memića i generala Budimira”, naglasio je Delić.

Trenutno je u toku privođenje uhapšenih u službene prostorije SIPA-e, a osumnjičeni su za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, a u slučaju odgovornih osoba iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osim Bijedića, uhapšeni su još i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Podijeli ovaj članak
14 komentara
Subscribe
Notify of
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Deliću,samo ti po svom.Pusti ti buraniju i sitni zub.

Dolijat ces i ti Delicu i odgovarati za svoj kriminal sto radis po opstini. Namjestanje tendera za milionski projekt Watsan (ponistavanje nekoliko puta i odbijanje firme koja je dala jeftiniju ponudu da bi na kraju dobila posao firma sa skupljom ponudom). Koliko ste miliona uzeli od Sode za izmjestanje bijelog mora u Huskice? Dzevad to 12 godina nije htio potpisati, a ti expresno dade dozvolu!! Sto se tice zaposljavanja u opstini uglavnom tuzlaka i afganistanaca pored pametnijih ljudi i koji stvarno trebaju posao koliko se za to placa sram te bilo!

Na koji će ga sad da izvinete broj Struja moć da zove oko ovih bušotina “budžeta”…?1

Haaaaaa Gospodine Delicu Zna SDA kako se boriti sa vama jer i vi ste lopovi kao i oni nista bolji a ni gori nadam se da ce te avi uskoro zavrsiti duboko u vasim Busotinama

Jojj Delicu jesi orono , vidte da nisi hasta štogod , ode ti Suljic Sead, sad Aziz …jebiga druže hoćeš li umjet Sam sad satra ti ove savjetnike jbg nije uredu ko da si radioaktivan da si otiso kod Nerke nek vidi ranije, pa terapiju neku da ti uključi šta ćeš ***, mora se jbg…??!

Cim je dosao na vlast delic odmah je toga cackovica , brkica , bijedica oko sebe pa cak je cackovic mu bio savjetnik . Skelu su par puta radili , most u Modracu 4 puta kobejagi popravljali , u Poljicu mucka sa vodom , u Turiji 200 000 za filter stanicu kobejagi propala firma para nema , Watsan sto su radili korito Jale poslije dvije godine otpada beton …… a u Lukavcu idu govore Tito ovo ono nije ti lafinas ni T od Tite prije ce biti ITM

Najjadnije je to što njegova raja sad pokušava da ga pravda. Nešto poredi sa respiratorima spominju SDA pa Nikšića i sl. Kad razgovaraš sa SDAovcima barem onim pristojnim dijelom oni ti bar priznaju da imaju apetit da mijenjaju nešto i ne pravdaju bandu iz svoje stranke, jasno im je da nije sve čisto i ne pokušavaju da pravdaju ni Solaka ni Malinu ni Fadila. NIje mi jasno kako se mogu pravdati banditi bez obzira iz koje stranke dolazi. Bandit je bandit. SDP treba pod hitno da vrati nazad povjerenje glasača i uzme nazad kontrolu nad socijaldemokratijom. Ove džepne stranke su fuj. Društva jednog lica. Narod se dobro zahebo s njima. Pa se to nakotilo ko žohari…

Život dam,mobitel ne dam…

Milenko legendo sve sto si pisao za lopoviju ovih sd lopova je istina i svaka ti cast za tvoje komentare . Sad svi koji su dali glas ovim lopovima glas ujedaju se za zicugu osim onih koji su zapisljeni preko lopovske sd

Amfibija2016,upravo tvoj simbolični i upozoravajući nik nam govori da su se ove lopine uvukle u svaku poru društva.Baš kao amfibije u vodu,zemlju i zrak.Osim toga, posjeduju osobine virusa da se prenose preko direktnih i indirektnih kontakata.Opasniji su i od covida jer se strahovito brzo prenose i putem medija.U Lukavcu postoji klaster i Br.1 kao nulta osoba.Uvlači se u institucije,kuće ,stanove…Svuda gdje insan obitava.Bez totalnog “zaprašivanja”,teško ćemo Ga se kurtalisat. Tvoje komentare potpuno podrzavam i pozdravljam te uz zahvalnost na velikom komplimentu.Zdravo mi bio!

Sve sto su radili ovi sd je bilo ITM

Uzmite mobitel ali tablet mi ne diraj?

Iz laguma propuh duva,
zbor botova Njega čuva…

“Uzmi prvi voz za Čačak,
put je veoma dugačak
isplati se kad se stigne
apetit se ogmah digne…”