Evo za šta se tereti Sulejman Brkić, ročište u augustu

2 min. za čitanje

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića (54) zbog postojanja osnovane sumnje da je kao ministar unutrašnjih  poslova u Vladi Tuzlanskog kantona počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Brkić, svjestan da koristi svoj službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od avgusta 2019. do februara 2020. godine,  više puta  protivzakonito  posredovao i uticao na  tadašnjeg direktora a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK,   da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima  i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje o radnim pravima  policijskih službenika. Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika  u policijskom organu.

Također, optužen je da  je u maju 2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da ne zadovoljava uslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK,  jer mu u  mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uslova za starosnu penziju. Bez obzira na takva saznanja, nastavio je insistirati na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na vanrednoj sjedici Vlade TK obrazložio svoj pismeni prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij. Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su imenovali takvog kandidata za direktora Uprave, ovoj osobi je pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plate i doprinosa na platu.

Općinski sud Tuzla je u ovom predmetu zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji 4. avgusta 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čovjek je rekao onu čuvenu rečenicu u predizbornoj kampanji “HAPSIT ĆEMO”, i eto izgleda mu se obistinilo da će nakon suđenja biti uhapšen.Dobra je ona narodna daj nekom vlast pa da vidiš kakav je čovjek, a za “Preletača” svi već odavno znamo samo još treba to i sud da zvanično potvrdi.Nakon toga slijedi HAPŠENJE:

Bla bla bla. Covjek je vec sada osloboden svake krivice. Ovo je Bosna.

Suljo je legenda od covjeka i to ce i dokazati.