fbpx

Danas komemorativna sjednica i dženaza prof. dr. Deši Mešiću

2 min. za čitanje

Posljednji ispraćaj i dženaza će se obaviti u Tuzli, ispred Prinčeve džamije u Ši Selu, nakon džuma – namaza, a ukop u haremu Džindičke džamije. Knjiga žalosti otvorena je u UKC-u Tuzla, gdje su se do sada upisali brojne kolege, pacijenti, prijatelji i poštovaoci djela prof.dr. Deše Mešića.

Kako je u izjavi za RTVTK kazala dr. Elizabeta Ristanović, iz press službe Vojno medicinske akademije u Beogradu, dr. Dešo Mešić, direktor Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla preminuo je jutros u 9.00 sati.
Podsjećamo, direktor Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof.dr. Dešo Mešić doživio je u utorak, 5. oktobra teško moždano krvaranje. Nakon što je u teškom zdravstvenom stanju primljen u UKC-u Tuzla, transportovan je u VMA u Beogradu gdje je podrvrgnut i složenom operativnom zahvatu.
Direktor Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof. dr. Dešo Mešić rođen je 1959. godine u Priluku, općina Živinice. Godine 1983. završio je Medicinski fakultet u Tuzli, a od 1984. godine bio je zaposlen  na hirurškoj klinici u Tuzli. Bio je član  Kongresa hirurga u SAD i član Američke hirurške asocijacije.
Za života je objavio veliki broj naučnih i stručnih radova u domaćim i inostranim časopisima.

Osim medicine, odnosno hirurgije, druga velika ljubav Deše Mešića je bila muzika. Dugi niz godina svojim muzičkim umijećem vrsnog pjevača nastojao je da očuva tradicionalnu bosansku muziku, posebno njen umjetnički vrhunac – sevdalinku.Gotovo da nije bilo značajnije muzičke priredbe u Tuzli na kojoj dr. Mešić nije nastupio.Uspijevao je da uskladi brojne obaveza na UKC i da nađe vremena kako bi zapjevao pred svojim Tuzlacima. Nalazio je vremena i za gostovanja u brojnim radio i TV emisijama, različitim prigodama. U arhivi RTV TK pohranjene su na desetine pjesama dr. Mešića iz brojnih gostovanja u našem programu.Ovaj izuzetno skromi čovjek ispoljavao je istovremeno dušu umjetnika i ogromnu vještinu i znanje vrsnog hirurga.

(RTVTK)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Neka mu je vjecni rahmet dushi. Sauceshce njegovoj porodici. Bio je to jedan od najhumanijih ljudi na podruciju Tuzlanskog kantona. Bice teshko svima shto smo ga ovako rano izgubili !!!