fbpx

Begajet Ribić od danas štrajkuje glađu ispred Rudnika Kreka u Tuzli

2 min. za čitanje

Tročlana porodica Begajeta Ribića iz Lukavca je u maju ove godine iseljena iz svog doma koji se nalazio na eksplotacionom Površinskog kopa Šikulje koji pripada Rudnicima Kreka Tuzla. Tada je dogovoreno da se Ribiću na osnovu Sporazuma o pokretanju akcije solidarnosti isplate sredstva u iznosu od oko 100 hiljada maraka. Budući da to do danas nije urađen Hidajet Ribić već nekoliko dana štrajkuje glađu.

Nepopularna mjera u nastojanju zaštite svojih i prava svoje porodice, natjerala je Begajeta Ribića da nekoliko dana u štrajku glađu provede ispred zgrade Općine Lukavac, nakon čega je danas odlučio doći pred zgradu Krekine direkcije u Tuzli. Iako vidno iscrpljen i narušenog zdravstvenog stanja, kaže nam da će tu ostati do ispunjenja zahtjeva.

„Meni je dužan Sindikat Kreke 95 hiljada, Kreka kao Kreka je ispoštovala svojih 19 hiljada za zemlju što su dali, a ovo resto 95 hiljada je dužan Krekin Sindikat, Tokić i Sinan Husić koji su se lupali u prsima u Opštini Lukavac, da će to oni ispoštovati do 15. juna“, kaže Ribić.

Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić u razgovoru za Federalnu televiziju nije htio komentarisati postupak Begajeta Ribića, ali je istakao da je Sindikat ispunio svoje obaveze.

„Obaveza Sindikata je bila da pokrene akciju solidarnosti prikupljanja sredstava unutar Rudnika Kreka i to je izvršio u stopostotnom dijelu. Obavijest je bila urađena, sredstva doznačena na račun gospodina Ribića“.

Kako dalje navodi Tokić, načelnik Lukavca Edin Delić je kod privrednih subjekata trebao pokrenuti akciju solidarnog prikupljanja sredstava što nije urađeno. No, Delić ističe da su obaveze Općine Lukavac u potpunosti izvršene. Begajet Ribić dalje navodi, da će ispred zgrade Direkcije Rudnika ostati dok preostali novac ne bude na njegovom računu.

„Štrajk glađu do smrti. Imam uputnicu i u bolnicu, imam knjižicu, ako zaškripi ja ću gore u bolnicu i opet se vraćam ovdje, ali odavdje ne idem“.

Begajet Ribić, kako ističe nastavlja borbu za ostvarivanje svojih i prava svoje porodice, koje iz potpisanog Sporazuma i proizilaze.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments