fbpx

Cijene nafte skočile za skoro pet posto

2 min. za čitanje

Cijene sirove nafte skočile su za skoro pet posto nakon iznenadnog napada militantne grupe Hamas na Izrael.

Samo par dana nakon najave da će u narednim danima vozači u BiH točiti rezervoare po nižim cijenama, globalna referentna vrijednost Brenta danas je porasla za 4,53% na 88,41 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke sirove nafte porasle za 4,69%  na 88,67 dolara po barelu.

U subotu u zoru palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je višestruku infiltraciju u Izrael – kopnom, morem i zrakom. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su hiljade raketa lansirane iz Gaze u Izrael.

Iako dolazi do skoka cijena sirove nafte, analitičari vjeruju da će to biti brza reakcija i vjerojatno privremena.

“Da bi ovaj sukob imao trajan i značajan utjecaj na tržišta nafte, mora postojati trajno smanjenje opskrbe ili transporta nafte”, rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank.

“Inače, a kao što je historija pokazala, pozitivna reakcija na cijenu nafte obično je privremena i lako je nadjačaju druge tržišne sile”, napisao je u dnevnoj bilješci, te je dodao da sukob direktno ne dovodi u opasnost nijedan glavni izvor opskrbe naftom.

Iako nijedna strana nije veliki naftni igrač – sukob se nalazi na pragu ključne regije za proizvodnju i izvoz nafte za globalne potrošače.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments