fbpx

Armina Ibrić i Šejla Sakić pokazale odlično znanje

2 min. za čitanje

Organizatori takmičenja su Ministarstvo obrazovanja TK, Pedagoški zavod Tuzla i Udruženje biologa TK, dok je domaćin takmičenja bila JU Gimnazija Lukavac.

Tako su se Mladi biolozi takmičili u dvije oblasti: ekologija i zaštite životne sredine te genetika sa biotehnologijom. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je JU Gimnazija „Lukavac “

– Istraživanja koja se provode u okviru četrdesetak naučnih i istraživačkih projekata na Biološkom polju podstiču sve biologe na kontinuirani rad i usvršavanje. Istražuje se živi svijet na molekularnom i staničnom nivo, na razini organizama, od mikroorganizama do biljaka i životinja a intenzivna su ekološka istraživanja biljaka i životinja koja uključuju terenski i laboratorijski rad. Proširenje i promocija znanja iz bilogije samo je jedan od razloga organizacije ovakvih ili sličnih takmičenja učenika, kazao je prof. Rifat Terzić, Univerzitet u Tuzli.

Najuspješnji učenica u kategoriji ekologije i zaštite životne sredine sa 89,50 osvojenih bodva bila je Nizama Džidić iz Mješovite srednje škole Hasan Kikić Gradačac, 81 bod imao je Adi Džinović iz JU Gimnazija Mustafa Novačić iz Gradačca plasiravši se tako na drugu poziciju. Treća je bila Ajna Felicijan iz Katoličko srednjoškolskog centra Sveti Franjo iz Tuzle.

Kada su u pitanju učenici sa područja naše općine najbolje plasirana bila je Armina Ibrić učenica JU Gimnazija Lukavac koja je sa osvojenim 71 bodom zauzela odlično peto mjesto. U oblasti genetike sa biotehnologijom najviše znanja pokazala je učenica Medicinske škole iz Tuzle Selma Buljaković sa osvojenih 70,50 bodova, drugi je bio Ajdin Umihanić učenik JU Gimnazija Meša Selimović iz Tuzle sa 70 bodova koliko je imala i trećeplasirana Edvina Kalesić učenica Katoličkog Srednješkog centra Sveti Franjo iz Tuzle. Petim mjestom okitila se Šejla Sakić učenica Gimnazije Lukavac i to je i najvredniji rezultat naših učenika.

Najuspješnijim takmičarima i školama uručena su priznanja i nagrade, isti će predstavljati naš kantona na federalnom takmičenju iz biologije koje je najavljeno za 18. maj u Sarajevu. I ovog puta dobar organizator još jednog u nizu takmičenja učenika TK bila je JU Gimnazija Lukavac.

(SodaLIVE.ba/RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments