fbpx

AAT Lukavac : Saopštenje povodom primjedbi na Javnu raspravu

2 min. za čitanje

Nakon jučerašnje slabe posjete na Javnoj raspravi o zatvaranju deponije „Potočari“ u Huskićima, na adresu našeg portala stiglo je saopštenje za javnost lukavačkog Udruženja za zaštitu prirode i okoline „Aer Aqua Terra“ (AAT Lukavac) koje vam prenosimo u cjelosti.

„Jučerašnjom Javnom raspravom započele su aktivnosti, koje u konačnici kao rezultat imaju zatvaranje deponije Potočari u naselju Huskići. Zbog ozbiljnosti i važnosti samog projekta, te svakako težnje da naše okruženje učinimo prihvatljivijim i boljim za život, stručni tim AAT Lukavac,odlučio je detaljno analizirati jučer prezentovanu studiju, te svoje primjedbe učiniti dostupnim javnosti.

Kao savjesni građani i stručnjaci iz područja ekologije i zaštite okoline, svakako, podržavamo svako unapređenje životne sredine, te težnju Općine i JP Rad Lukavac da se izradom projekta koji je pokrenut, na održiv i okolinski prihvatljiv način upravlja otpadom na području Općine Lukavac. Međutim naš stručni tim je nakon detaljne analize ustanovio da Studija nije urađena u skladu sa važećom zakonskom legistlativom, te da procjena svih mogućih uticaja na okoliš nije urađena na zadovoljavajući način, a kao jedan od velikih propusta navodimo i činjenicu da ne postoji odgovarajući monitoring plan. Sve naše kritike i primjedbe odnose se striktno na sadržaj Studije i način na koji je Studija prezentovana.

Na pitanja i sugestije našeg prijesednika Dr.sc Abdela Đozića, predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma vješto su izbjegavali konkretne odgovore. Naše Udruženje takođe iskazuje nezadovoljstvo činjenicom da Studiju nije prezentiralo odgovorno lice ( firma „Heis“). Naše upućene primjedbe su dostupne, i sa nestrpljenjem očekujemo odgovore nadležnih institucija koje ćemo svakako učiniti dostupnim javosti.“

primjedbe-na-studiju

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments