fbpx

395 učenika završilo osnovne škole na području Lukavca

3 min. za čitanje

oslukavac1Na području općine Lukavac osnovnu školu završilo je 395 učenika, 188 manje nego predhodne godine.Uglavnom je riječ o prvoj generaciji učenika devetogodišnjeg i nekoliko odjeljenja posljednje generacije osmogodišnjeg osnovnog obrazovanja.

Iz OŠ Lukavac Grad izašla su 123 maturanta. Učenik generacije je Kanita Zaimović dok je 18 učenika sa svim peticama tokom školovanja nagrađeno posebnim priznanjima. OŠ Lukavac Mjesto ove školske godine imala je 54 maturanta, učenik generacije je Tarik Hamidović dok je u ovoj školi 6 učenika sa svim peticama. 42 učenika pohađalo je OŠ Poljice a za učenika generacije proglašen je Muris Imamović 6 ih je nagrađeno posebnim priznanjima.

OŠ Turija ispratila je još jednu generaciju od 32 učenika a titulu najboljeg ponijela je Fahreta Džanić, samo dva čenika ove škole imla su sve petice. Od 65 učenika ovogodišnjih maturanata OŠ Puračić njih 6 imalo je sve petice dok je učenik generacije Edin Burgić. OŠ Prokosovići ispratila je 31 maturanta. 6 je dobilo posebna priznanja a učenik ove škole je Dalila Halilović. 25 učenika izašlo je iz OŠ Dobošnica a bez konkurencije sa svim peticama te za učenika generacije proglašen je Jasmin Ibrahimović. Najmanji broj ovogodišnjih maturanata a kada je u pitanju općina Lukavac izašla je iz OŠ Gnojnica, njih 23 sa dva učenika sa svim peticama, a laskavu titulu učenika generacije ponijela je Vanesa Karić.

Svi oni će nastaviti srednje obrazovanje u jednoj od srednjih škola na kantonu.

4.027 učenika ove godine završava osnovnu školu u Tuzlanskom kantonu. Očekuje se da približno isti broj učenika upiše jednu od 33 srednje škole u školskoj 2013/2014. godini, što je za oko 2.000 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Bez obzirna na ove pokazatelje Prijedlogom plana upisa koji su dostavile srednje škole predvidjeno je 6.565 mjesta, 2500 više od potrebnog. Predstavnicima srednjih škola Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložilo je da sačine reduciran plan upisa učenika srazmjeran broju svršenih osnovaca u njihovim općinama.

Očekuje se da bi do 10. juna ove godine trebao biti objavljen konkurs za Prvi upisni rok.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

učite djeco da budete prvi na birou !
nažalost tako je.