11. maj – dan kada je oslobođen Vijenac

2 min. za čitanje

arbih Tim je povodom Delegacija Općine Lukavac sa predstavnicima MZ i boračih populacija položila je cvijeće na šehidsko spomen-obilježje pogunilih boraca –šehida oslobodilačkog rata 1992-1995 godina u Mjesnoj zajednici Poljice Gornje.

Nakon Poljica delegacija se u putila u Mjesnu zajednicu Jaruške Gornje gdje je polaganjem vijenaca ispred ploče Zlatnih ljiljana u mjesnoj zajednici Jaruške u krugu rudnika krečnjaka Vijenac, odala dužnu počast braniocima koji su dali svoje živote za slobodu Lukavca i BiH. Na ovaj način Mjesna zajednica Jaruške Gornje u sklopu obilježavanja Majskih dana otpora obilježila je svoj dan. Ove godine Jaruške slave 19. godišnjicu oslobađanja Jarušaka Gornjih i Vijenca.

11. maja 1994. godine Jaruške su oslobođene, bila je to velika pobjeda. I ove godine ova manifestacija ima jedan jedinstveni cilj – da se ne zaboravi golgota naroda ovih prostora.

11. maj u Historiji bošnjaka ostat će upamćen kao dan oslobađanja Vijenca. Esed Hodžić, komadant 4. bataljona podjsetio je prisutne na vojno-stratešku važnost koju je imalo oslobađanje Vijenca.

Obilježavanje Majskih dana otpora u Lukavcu bit će nastavljeno 19. maja u MZ Dobošnica Donja kada će biti položeno cvijeće na spomen-obilježje šehida u mjesnoj zajednici Dobošnica, dok će 28. maja na dan oslobođenja Skresacabiti položeno cvijeće na spomen obilježje-šehida i na spomen obilježje boraca 1941-1945 u MZ Devetak. Programima obilježavanja manifestacija u okviru Majskih dana otpora na posručju MZ općine Lukavac predviđeni su i prikladni kulturno zabavni i sportki Programi.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments