fbpx

Šesti dan: Pješacima onemogućeno kretanje, saobraćajnice napokon očišćene

2 min. za čitanje

Šesti dan nakon prvih snježnih padavina općina Lukavac i dalje je suočena sa posljedicama.

Stanje na cestama na području grada i ostalih mjesnih zajednica se polako stabilizuje ali se to odvija jako sporo. Kašnjenja su evidentirana kada je u pitanju javni prevoz putnika. Vozači motornih vozila suočeni su sa poteškoćama zbog nagomilanog snijega i leda. Vozi se sporije i često u kolonama. Prilaz parkiralištima je na mjestima blokiran pa su parkiranja na ulicama učestalija nego inače.

Situacija se popravila nakon što su se u čišćenje saobraćajnica uključile i firme „Junuzović – Kopex“ i „Em-Oniks“ koje su zimskoj službi JP „Rad“ Lukavac stavile na raspolaganje po jednu mašinu za raščišćavanje.

Snijeg kojeg mašine zgrnu sa ulica često završi na trotoarima pa veliki problem imaju i pješaci. Kretanje je tako ponekad lakše ulicom ili uz objekte, a to predstavlja dodatnu opasnost. Na krovovima ima ledenica i snijega čije obrušavanje može ozlijediti ili usmrtiti prolaznika. Za njihovo uklanjanje odgovorni su etažni vlasnici i to prema Odluci o komunalnom redu. Također, na poboljšanje bi mnogo uticalo kada bi se etažni vlasnici angažovali i očistili ispred svojih zgrada.

Problema ima i sa odvozom smeća. Pristup sabirnom vozili do kanti i kontejnera je otežan i na mjestima potpuno onemogućen. To uzrokuje nagomilavanje smeća oko već napunjenih posuda.

Problema u snabdijevanju toplotnom energijom, vodom i strujom zbog snježnih padavina nije bilo.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

…iznenadio ih snijeg u januaru…

Situacija će se popraviti u martu sa prvim sunčanim zrakama……