fbpx

NIS pronašao naftu u Posavini

2 min. za čitanje

“To je za Republiku Srpsku itekako važna i dobra vijest”, poručio je Ðokić u izjavi za agenciju Tanjug i dodao da je nafta nađena u naselju Obudovac u Posavini.

“To za nas nisu male količine, ali za NIS kao kompaniju, te količine još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte”, kazao je Ðokić i dodao da su zato potrebna dodatna istraživanja, da se utvrdi da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti sa te bušotine.

- Marketing -

“Istražne radove treba nastaviti da bi buduća eksploatacija nafte bila ekonomski opravdana i rentabilna”, kazao je Ðokić.

Bušotina u Obudovcu je aktivna, na njoj se i sada radi i istražuje, istakao je ministar, ali nije mogao precizira kada bi mogla početi eksploatacija nafte, dok se ne obave dodatna istraživanja.

Ugovor o koncesiji

Prema njegovim riječima, uzet je uzorak od 5.000 tona i ta količina je sada na analizi koja, a prvi rezultati govore da je ta nafta dobrog kvaliteta i da se može koristiti u daljem procesu proizvodnje.

Ðokić je najavio da će narednih dana sa NIS-om biti sklopljen aneks ugovora o koncesiji za te istraživačke radove.

Za istraživanje nafte u entitetu Republika Srpska NIS je sa ruskom kompanijom Zarubežnjeft osnovao zajedničko preduzeće “Jadran-Naftagas”.

To preduzeće je sa resornim ministarstvom RS-a 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje nafte i gasa. Koncesija je dobivena na period od 28 godina – tri godine za istraživanja i 25 godina za period eksploatacije.

Ovim Ugovorom “Jadran Naftagas” se obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS-a investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments