fbpx

Gatara Maksuma oslobođena optužbi, Mekići šokirani

3 min. za čitanje

gatara-maksumaKolizija dokaza

– Optužena se oslobađa od sudskih troškova koja padaju na teret budžeta FBiH. Materijalni dokazi su bili u koliziji. Optužnica je teretirala jedan period, dok materijalni dokazi upućuju na drugi. Postojala je sumnja, ali nije bilo pouzdanih materijalnih dokaza da je optužena počinila navedena krivična djela – kazala je sutkinja Pašić.

- Marketing -

Ona je dalje u obrazloženju presude kazala da u slučaju nadriljekarstva koje je optuženoj stavljano na teret nije dokazano dijagnosticiranje niti da je nelegalno pružala ljekarske usluge.

– Upute koje je davala oštećenoj nisu liječenje. To je bila stvar izbora i volje Mubere Mekić. Tokom procesa stekla sam dojam da je oštećena bila nezadovoljna u porodici i vezala se za pogrešnu osobu. Porodica nije prepoznala njeno stanje. Sud nije utvrdio nestanak novca. Sestra oštećene je imala napisane upute tokom svjedočenja. Kao sudija nisam mogla donijeti osuđujuću presudu. Očekujem da će se Tužilaštvo žaliti u ovom predmetu – kazala je na kraju obrazloženja Pašić.

Negodovanje porodice

Oslobađajuća presuda je izazvala negodovanje porodice oštećene Mubere koja je, nakon što je saslušala obrazloženje sutkinje, počela plakati.

– Ovo je nepravda. Od koga možemo tražiti zaštitu kada je presuđeno da mi sve lažemo, a da gatara govori istinu. Nemam više povjerenja u naše pravosuđe – kazala je Mubera plačući.

Muberin suprug Salih također je bio šokiran negativnim ishodom suđenja.

– Niko ne zna šta smo preživjeli. Ovakvom presudom se gatara ohrabruje da nastavi da se bavi zlodjelima kojima se do sada bavila. Nanijela nam je veliko zlo, a na kraju je ipak oslobođena. Nije uzeto u obzir ni moje ni svjedočenje mojih sinova koji su dosta propatili zbog nje – rekao je Salih.

Postupajući tužilac u ovom predmetu Sead Kreštalica najavio je da će uložiti žalbu na presudu, za šta ima rok od 15 dana.

Navodi iz optužnice

Prema navodima iz optužnice, Salihagić je od oktobra do 14. decembra 2010. godine iskoristila teško psihičko stanje žrtve od koje je stekla materijalnu korist. Optužena je u svojoj kući u Željezničkoj ulici na broju 19 na Ilidži, koristeći Muberin teški duševni poremećaj, utjecala na nju da napusti dom te da boravi kod nje radi navodnog liječenja. Muberu je neovlašteno liječila vjerskim zapisima, vitaminima, izdajući joj upute o pisanju snova te postupanju sa stvarima s kojima dolazi u dodir.

Novac i dragocjenosti

Maksuma je lažno prikazala žrtvi da će joj čuvati novac, zlato i lične dokumente članova njene porodice te iste vratiti, u što je Mubera povjerovala, te joj predala 30.000 eura, 11.500 KM, zlato, ličnu kartu, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, vlasničku knjižicu od terenca Diskavery Jeep, ključeve od vozila, dva mobitela, naočale, ručne satove. Optužena je u prisustvu policije vratila sve predmete osim novca.

(SodaLIVE.ba/AVAZ)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hebala te gatara. Ne mogu da shvatim da je naš narod toliko glup da ide gatarama i hodžama na liječenje.
Ljudi, kakvi zapisi i fiške materine.
Nekako mogu da shvatim narod koji je ne obrazovan, zatucan, pa ide gatarama i hodžama, ali kad neko ko je fakultetski obrazovan ode na takva mjesta ja bi njemu diplomu oduzeo (ali ko mene šta pita, ko sam ja da takve stvari pričam)
Još mi je najgore kad me neko počne ubjđivati kako je moć zapisa stvarna i kako je to kao “ne daj bože doživit da ti neko zapiše”
Odo se ubit !!!

Svako ima pravo da raspolaze svojim zivotom i nacinom zivljenja.Isto tako svako ima pravo nuditi svoje usluge a na odluka o koristenju usluga je na onome ko trazi tu uslugu.
Mislim da je sutkinja pravilno postupila,Ako je ko gresan onda je to porodica doticne i ona sama
Idemo dalje za iste pare i sa istom nepismenoscu