fbpx

Nastava u Travniku nije počela zbog neizmirenih obaveza prema Univerzitetu u Tuzli

1 min. za čitanje

tzUzalud su studenti jučer obilazili zgradu Srednje tehničke škole Travnik u kojoj radi istureno odjeljenje Univerziteta Tuzla. Kako je ranije najavljeno, Tuzlanski univerzitet odgodio je početak akademske godine na odjeljenju u Travniku, najavljen za 5. oktobar, jer Vlada SBK nije izvršila finansijske obaveze prema ovoj visokoškolskoj ustanovi.

– Razumijemo odluku Univerziteta za obustavljanje nastave i razloge u kojima se izričito navode dugovanja Vlade SBK prema Univerzitetu. Ono što ne razumijemo je odnos kantonalnih dužnosnika, kada se zna da na ovom univerzitetu studiraju pretežno studenti iz ugroženih socijalnih kategorija – rekli su nam u Asocijaciji studenata Travnik.

Ministrica obrazovanja SBK Greta Kuna u telefonskom razgovoru kazala nam je da je Vlada uz izvjesna kašnjenje poštovala potpisani ugovor.

– Mi smo trebali uplatiti 400.000 KM, ali smo umjesto toga kasnili i uplatili dva puta po 200.000 KM. Fotokopije rasporeda isplata dala sam delegaciji studenata koja je bila kod mene. Ne vidim razlog za kašnjenje akademske godine – istakla je Kuna.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

jedni kazu da jest a drugi da nisu ispostovane obaveze sbk prema untz., ja mislim da je ovo klasicno odugovlacene vremena koje ide samo na stetu studenata, jer ovakvim ponasanjem i untz i vlade sbk, studenti su ugrozeni egzistencijalno jer ovo je njihova buducnost, umjesto da se kanton potrudi da studentima bude sto lakse, naime dolaskom studenata u grad travnik se ulijevaju znatna novcana sredstva u budzet jer svaki student dnevno ostavi i do 5km za neke potrbe, znaci studenti dobro dodzu i sbk i untzu imaju svi pomalo, a ovo sto se desava izgleda kao politicka malverizacija iz sarajeva, jer i dalje njima sarajevo diktira…..

ovo stvarno nema smisla, jer kao sto je gore navedeno, u travniku upisuju uglavnom studenti koji gotovo da nemaju sredstava za studiranje…ipak, svi oni se nekako “stisnu”, pa upisu jer zele da postignu nesto u zivotu, a vlada i univerzitet im vracaju na ovaj nacin…

pa 70% tih studenata u Travniku KUPE fakultet..sve ziva mucka i stela–ovi u Tuzli barem uce. licno poznajem nekoliko tih studenata i gadi mi se taj nacin OBRAZOVANJA..izvinjanajvam se pojedincima a oni su tamo mali broj. najkorumpiraniji dioTZ univerziteta je upravo u Travniku