fbpx

Željko Komšić, pokrovitelj “Race for the cure” u Sarajevu

3 min. za čitanje
Željko Komšić i Nela Hasić

Komšić je podržao programske aktivnosti ovog nevladinog sektora i prihvatio pokroviteljstvo nad predstojećom „Trkom/šetnjom za ozdravljenje“ (Race for the cure), koju Američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu sa 19 domaćih NVO, putem Programa osnaživanja žena – WHEP, organizuju već četvrtu godinu.

Ova akcija je posvećena podizanju svijesti o karcinomu dojke i promovisanju ranog otkrivanja ove bolesti.

Regionalna direktorica WHEP projekta i JDC-a, Nela Hasić, informisala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da je cilj “Race for the cure”, podizanje svijesti za borbu protiv raka dojke u BiH.

“Race for the cure” je projekat koji se održava u 140 gradova širom svijeta, na kojem učestvuju milioni građana.

“Ovogodišnja „Race for the cure“ će se održati 24. septembra 2011. na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u 12.00 sati”, kazala je Hasić i dodala da je cilj ovogodišnje trke “kupovina Paketa prve pomoći za novooperisane žene koje su oboiljele od karcinoma dojke”.

Supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, Danuta Moon, ove godine će biti Počasna predsjednica manifestacije.

Svake godine sredstva prikupljena prilikom registracije utrošena su na; besplatne preglede osoba bez zdravstvenog osiguranja, kupovinu lijeka Herceptin i pakete prve pomoći.

“Ovim činom, direktno možemo uticati na smanjenje broja oboljelih osoba od karcinoma, a prvenstveno se to može učiniti podizanjem svijesti o bolesti i njenoj prevenciji”, rekla je Nela Hasić.

Sastanku je prisustvovala i direktorica agencije “Propaganda”, Merima Spahić, PR humanitarne organizacije, koja je izrazila žaljenje “što javni emiteri u BiH u nedovoljnoj mjeri posvećuju pažnju važnim humanitarnim aktivnostima i pored definisanih zakonskih odredbi o nužnosti praćenja humanitarnih manifestacija”.

Pohvaljena je činjenica da je “primjetan sve veći broj privatnih medija i portala koji su značajno senzibilizirani na ovakve društveno korisne događaje, u odnosu na prethodne godine”.

O DOGAĐAJU

Race for the cure

Američke organizacije JDC i Komen, u partnerstvu sa 19 domaćih NVO kroz Program osnaživanja žena- WHEP, već četvrtu godinu organizuju „Trku/šetnju za ozdravljenje“ (Race for the cure), posvećenu podizanju svijesti o karcinomu dojke i promovisanju ranog otkrivanja ove bolesti.

Svake godine skup podrži nekoliko hiljada osoba koje organizovano u Sarajevo dolaze iz 20 gradova širom zemlje na manifestaciju, zbog čega je ovaj događaj poprimio interdržavni karakter.

Od 2008. godine, u Sarajevu se na Vilsonovom šetalištu održava „Trka/šetnja za ozdravljenje”, koju svojim prisustvom podržavaju strane diplomate i domaći zvaničnici, volonteri i studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mediji.

Između ostalih, medijski pokrovitelj ove manifestacije je Lukavački info portal | SodaLIVE.ba

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pokrovitelj sa Državnim parama.