fbpx

Otvoren Sajam zapošljavanja Tuzlanskog Kantona

4 min. za čitanje

Pod nazivom Iskoristi priliku, JU Služba za zapošljavanje TK je danas u tuzlanskom Mejdanu organizirala Sajam zapošljavanja TK. Cilj ove manifestacije, koja je na jednom mjestu okupila značajan broj poslodavaca, nezaposlenih osoba, ali i onih koji su zaposleni, ali traže drugi ili bolji posao, jeste da na jednom mjestu prezentira potražnja i ponuda radne snage, te omogući neposredni kontakt poslodavaca i tražilaca posla. Ovu manifestaciju podržala je i Vlada Tuzlanskog kantona, a manifestaciju je u ime Vlade TK svečano otvorio premijer Irfan Halilagić. Svim prisutnim, i poslodavcima i tražiocima zaposlenja on je zaželio da ova manifestacija pomogne u ostvarivanju cilja zbog kojeg su tu.

„Današnji sajam nudi dvije prilike. Prvu, nezaposlenim osobama da im se na jednom mjestu, prezentira značajna ponuda radnih mjesta i da u toj ponudi pronađu nešto što odgovara njihovim željama, interesovanjima i kompetencijama. Prilika je ovo da se mimo konkursa i formalnih procedura predstave poslodavcima i ponude svoje sposobnosti i usluge. Druga je prilika za poslodavce. Prilika da na jednom mjestu vide, selektiraju, a vjerovatno i odaberu upravo one osobe koje odgovaraju njihovim poslovnim potrebama i profilima. Osim navedenog, današnji sajam nudi još jednu prednost, a to je stručna pomoć i podrška Službe za zapošljavanje svim nezaposlenim osobama. Ta pomoć je velika, jer biografija, ispravno popunjen prijavni obrazac i adekvatan pristup poslodavcu, u velikoj mjeri povećavaju šanse za uspjeh u pronalaženju i izboru za radno mjesto“, kazao je premijer Halilagić.

Današnji događaj je prilika i da se na jednom mjestu sagleda s čime raspolaže tržište rada. Šta je to što privreda traži s jedne strane, a kakva je struktura i kvalitet ponude radne snage s druge strane.

„Od ovog sajma očekujemo da doprinese nastavku i eventualnom poboljšanju pozitivnih trendova u oblasti rada i zapošljavanja. To se prije svega odnosi na postojeći trend pada broja nezaposlenih osoba na području našeg kantona i povećanje broja radno angažovanih naših sugrađana. Na tom putu i Služba i poslodavci će u Tuzlanskom kantonu, kao što je to bio slučaj prošle dvije godine, podršku imati i ove godine“, rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić.

Posebna zanimljivost Sajma jeste da su danas, na četiri štanda, predstavljeni „primjeri dobre prakse“, odnosno poslodavaci koji su posredstvom Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje koristili poticajna sredstava za pokretanje vlastitog biznisa ili za sufinasiranje zapošljavanja nezaposlenih osoba, dok su na tri štanda, prisutni predstavnici različitih udruženja građana čija je djelatnost, prije svega, pomoć i podrška nezaposlenim osobama u traženju zaposlenja ili pokretanju vlastitog biznisa.

„Vlada Tuzlanskog kantona već nekoliko godina unazad u fokus svih svojih programa podrške privredi i poslodavcima stavlja otvaranje novih radnih mjesta. To je naš doprinos i samo jedan  od pokazatelja naše borbe i težnje da popravimo poslovni ambijent i stvorimo preduslove za kvalitetniji razvoj privrede u našem kantonu“ kazao je također premijer Halilagić, te svim učesnicima Sajma zaželio uspjeh, kako u traženju posla, tako i u pronalaženju adekvatnih budućih uposlenika, a Službi za zapošljavanje se zahvalio na organizaciji ove velike poslovne prilike.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kurćevaća