fbpx

Opasnost od kancerogenih gljivica u suhim smokvama iz Turske

1 min. za čitanje
Dried figs

Ovaj mjesec zabilježeno je čak 20-ak slučajeva kancerogenih gljivica u popularnom voću iz Turske u više zemalja EU. Riječ je o suhim smokvama u kojima su pronađeni visoki udjeli aflatoksina, opasnih kancerogenih spojeva.

Najveći broj pošiljki bio je namijenjen Italiji, Francuskoj i Bugarskoj, ali su na sreću zaustavljene na granici. U Njemačkoj, međutim, aflatoksini su otkriveni u suhim smokvama na prodajnim mjestima tokom službenih kontrola.

Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište. U obavijestima Europskog sistema za sigurnost hrane (EFSA) uvijek se naglašava da je rizik za zdravlje ozbiljan.

Aflatoksini su skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, a najviše pogađaju jetru. Akutna otrovanja, poznata kao aflatoksikoza, mogu dovesti do zatajenja jetre i čak smrti. Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti ovim toksinima.

Stoga, prilikom kupovine suhih smokava u marketima, svakako obratite pažnju na zemlju porijekla. Problemi sa suhim smokvama iz Turske očito nisu izoliran slučaj.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments